Сряда, 05 Oct 2022
            
Други

Тонове отпадъци задръстват отводнителната система в Хаинбоаз

  17.01.2021 08:33
Тонове отпадъци задръстват отводнителната система в Хаинбоаз

Тонове отпадъци са запълнили отводнителните канали на един от най-важните републикански пътища в страната, показва проверка на областния седмичник „Кореспондент“.
Проходът на Републиката към момента е в прилично експлоатационно състояние, след като беше поставена маркировка и бяха поизкърпени дупките по платното за движение. Не така обаче стоят нещата с отводнителните бетонни канали, които буквално са задръстени от всякакви отпадъци. При дъжд и снеговалеж в улеите започват да плуват хиляди пластмасови шишета и опаковки. Целта на каналите е водата да се оттича в тях и да не остава по платното за движение. Това увеличава живота на пътя, тъй като заледяването е по-малко, а трасето става по-безопасно.
Каквото и да направят от Областно пътно управление обаче усилията им ще бъдат напразни, защото чистотата на пътищата зависи от съвестта на всеки, който преминава по тях. Замърсяването става основно на отбивките, където пътниците от всяка втора кола оставят след себе си солидни количества боклуци. Особена заслуга за това имат и чуждестранните тираджии, които буквално изхвърлят цели торби през прозорците си. Често това се случва от водачи, пристигащи от северната ни съседка.
Към всичко това на отбивките можем да добавим и тоалетните принадлежности, както и изпражненията. Няма пощадено място за отдих по цялото трасе, като заринати от боклуци са дори чешмите.


През годините е имало различни кампании за почистване. Седмици след това обаче отпадъците отново стават част от пейзажа и правят впечатление на всички туристи от Европа, които пътуват към родните ни плажове.
Често хората се оплакват, че на отбивките няма контейнери и кошчета. Това обаче няма как да бъде оправдание за изхвърлянето на купища боклуци. България не е особено голяма страна и всеки може да занесе торбичката си с опаковки до най-близкото населено място и да я изхвърли на определените за това места.
Друг е въпросът с тоалетните, които би следвало да са осигурени, но повсеместно липсват навсякъде. Затова всяка отбивка е „минно поле“, което често оставя отпечатък по стелките на автомобилите.
Иначе Хаинбоаз продължава да бъде един от най-удобните проходи в страната. Южната част беше обновена през 2005 година, а тази, която попада в област Велико Търново, беше открита през 2009. Дълго време пътят беше незаконен, но въпреки това трафикът не е прекъсван. Сериозни инвестиции за ремонт през последните 11 години не са правени. 1 млн. лв. бяха отпуснати след наводненията през 2014 година, когато бяха укрепени свлачищата и беше поставена стоманена мрежа.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
Хаинбоаз отпадъци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати