Събота, 10 Апр 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Юношите младша на „Локомотив” подновиха подготовка с мисъл за елитната U17

  09.01.2021 10:27
Юношите младша на „Локомотив” подновиха подготовка с мисъл за елитната U17

Юношите младша възраст на „Локомотив” изпревариха дори мъжете в подновяването на подготовката за пролетния сезон и отново са в тренировъчен режим от 6 януари. Първата цел на отбора, воден от Илия Пендов, е участието в силния международен турнир в Сандански, който започва на 17 февруари. През март пък се подновява зоналното първенство за тази възраст. И докато в Сандански младите „локомотивци” ще търсят единствено трунатето на опит  и сверяването на часовниците с големите футболни школи, задачата им в първенството е да го спечелят. Защото голямата им цел тази година е влизане в елитната юношеска група U17.

Младшата на „Локо” е единствената формация на клуба, която завърши есенния полусезон като лидер в своето първенство. „Локомотивци” изиграха осем мача, от които спечелиха седем и допуснаха само едно равенство с „Литекс”. Преди втората част на първенството „Локо” е начело в зоната с 22 точки, изпреварвайки с 4 точки преките си конкуренти от „Спартак” (Плевен) и „Янтра 2019” (Габрово), които също са заявили желание за участие в елитната група. През есента „Локомотив” победи и двата си основни съперника. Още в началото на първенството се наложи с 1:0 над „Янтра” в Габрово, а на финала разгроми с 5:1 на свой терен  „Спартак”.

Ако успеят да постигнат целта си, момчетата на Пендов ще са първите футболисти на „Локо” от тази възраст, които ще имат възможност да играят с връстници от най-добрите школи в България. В същото време те ще дадат възможност и на момчетата от следващата възраст на клуба да играя в U15. „Това е изключително важна стъпка за нашия клуб, тъй като тези момчета са в най-важната възраст за израстването на един футболист. Целта е на 18 години те вече да са готови за мъжкия футбол, а това може да стане само, ако играят със силни противници. Засега имам уверението на клубното ръководство, че ни подкрепят и искат „Локомотив” да играе в елитната група. Остава момчетата да защитят идеята на терена и да докажат, че в този отбор наистина има футболисти, които ще получат покана и за мъжкия отбор”, коментира Илия Пендов.

Всъщност няколко от момчетата му вече са наблюдавани от треньорите на представителния отбор, а Максим Маринов, който е само на 15 години, бе привлечен като трети вратар и ще тренира и с мъжете през пролетта.

Задачата никак няма да е лесна, въпреки че в момента „локомотивци” имат тотално надмощие в Зоната си. Отборът не разполага с нормални условия за тренировки, което всъщност се отнася до всички клубни формации, дори и за мъжете. Доста от момчетата са от селищата край Горна Оряховица и трябва да пътуват, което още повече затруднява подготовката им. Но пък повечето са заедно вече много години и вече има изградено ядро, около което да се гради един конкурентен отбор за елитната група.

„Повечето от футболистите ни са родени през 2005 г., много малко са 2004 г. Така че основната група ще се запази за U17. Набелязали сме още няколко момчета от региона, които да подсилят отбора. Целта все пак не е само да запишем участие, а да създадем традиция. Първата година ще е най-трудна, докато се наложим. През това време следващите набори трябва да създадат футболисти, които да продължат участието на „Локомотив” в елита на юношите В крайна сметка трябва да излязат футболисти, които са готови да играят при мъжете. Ясно е, че за година-две няма да станат чудеса, но ако се работи последователно и се прояви търпение, до няколко години е възможно основните играчи в мъжкия отбор да са продукт на местната Школа”, смята Пендов.

Той работи вече 5 години с тези момчета и е уверен, че ако те бъдат подкрепени, ще върнат на „Локомотив” грижите, като израснат до сериозни футболисти. Ядрото на отбора – капитанът Кристиян Дечев, Даниел Ангелчев, Иван Байчев, Данаил Петков, Николай Дочев, Цветомир Йорданов, Искрен Стърсаков, който е голмайстор за есента, Ангел Паунов, Радослав Братанов, са все момчета, които имат амбиция да пробият при мъжете. От тях се очаква да направят голямата стъпка първо в елитната юношеска група, а след това и в мъжкия футбол. Естествено за това е нужна подкрепата на клубното ръководство, а и на местната власт. Ако Горна Оряховица успее да се пребори за спортна паралелка в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”, ще е голяма помощ и за футбола. Така ще могат да се привличат момчета от региона, които ще повишат вътрешната конкуренция и възможността за по-добра селекция. Колкото по-широка е базата на един спорт, толкова по-голям е шансът да се появят таланти, които да се развиват за високо спортно майсторство.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Локомотив юноши младша възраст Илия Пендов U17
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати