Събота, 13 Мар 2021
            
Велико Търново Култура

Годишен преглед-конкурс на книги, издадени през 2019 г., предстои във Велико Търново

  02.11.2020 12:59
Годишен преглед-конкурс на книги, издадени през 2019 г., предстои във Велико Търново

Национално общество за литература и изкуство (НОЛИ) „Формула 6“ и Община Велико Търново канят на Годишен преглед-конкурс на книгите, издадени през календарната 2019 г., в категориите „Поезия“, „Проза“, „Критика и публицистика“. Събитието ще се проведе на 3 ноември от 17.30 ч. в ИЗ „Рафаел Михайлов“.

От НОЛИ припомнят:

„Първият Преглед във В. Търново се проведе на 18 май 2011 г. в Конферентна зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и той бе организиран от Национално общество за литература и изкуства (НОЛИ) „Формула 6“, съвместно с Община Велико Търново. Връчени бяха три основни награди за издадени книги в разделите „Поезия“, „Проза“ и „Критика“, както и грамоти за творчески успехи и юбилеи. Прегледът премина успешно и на ниво, но е нужно прегледите да следват своя периодика, за да изпълнят своята цел.
Подобни прегледи на годишната продукция на книги от автори в различни градове и региони в страната се организират повече от 20 години – Бургас, Габрово, Пловдив, Русе, Ст. Загора, Плевен и др. и те са показали своята необходимост и ефективност. В общобългарски контекст те имат вече над стогодишна история (в тях се включват не само регионалните прегледи, а и такива на отделни творчески формации, прегледи по жанрове, тенденции и пр. за годишен или по-големи периоди).
Освен филтриращата си роля, прегледите служат за „огледала“, корективи и оценители на автори и книги в даден синхронен момент от литературното развитие, в някаква степен ги „легитимират“, действат „дисциплиниращо“, обединяващо и стимулиращо творците.

С това издание на Прегледа от 2020 г. се възобновява една идея отпреди 9 години. Церемонията по отчитане на конкурса и награждаване на авторите се извършва в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на 3 ноември и е посветена на Деня на българските будители. Ще бъдат представени и последните два броя на в. „Литературен бюлетин“ от тази година.

За в. „Литературен бюлетин“

Първият брой на изданието се появява в навечерието на една важна годишнина – половин век от създаването на Великотърновския университет. Първоначалната идея на Национално общество за литература и изкуство „Формула 6“ бе създаването на ежемесечник, който да обединява писателските сдружения, клубове и съюзи в страната. Да информира за случващото се в литературните градове. Основната цел на изданието бе то да се превърне в обединителен периодичен орган на писателите в града и на писателските формации в страната. По някакъв начин то допълва и издаваният повече от 20 години от Сдружение на литературни дейци „Света гора“ (в началото) и от НОЛИ „Формула 6“ (впоследствие, след 2009 г.) алманах за литература, наука и изкуство „Света гора“.
Разбира се, идеята бе реализирана компромисно донякъде – излязоха три броя: бр. 1 (март 2013 г.), бр. 2 (октомври 2013 г.) и бр. 3 (май 2017 г.). По разбираеми причини – от организационен, технически и финансов характер, се издадоха тематични броеве, съчетани с издание тип дайджест. А темите, естественно, бяха посветени на Велико Търново и неговите литературни университети (от 60-те, 70-те и 80-те години) – тези в старопрестолния град (от 2019 г. с решение на парламента титулуван „Историческа и духовна столица на България“) и на хълма Света гора.

Новите два броя на вестника продължават преговора, за да се вържат отново нишките на минало, настояще и бъдеще. Да свържат университета и града, града и страната, а понякога да излязат и зад границите – географски и духовни.

В брой 4 ето как: чрез патоса на юбилеите и годишнините – Иван Вазов, Димо Минев, Радко Радков, Радка Пенчева, Сашка Александрова; чрез спомена за нечакано напусналите ни (и техните стихове) – Христо Медникаров, Цвятко Дечев, чрез поезията на Наталия Недялкова, чрез прозата на Георги Гроздев (София), Румен Стоянов (София), Иван Митев (В. Търново), Велизар Велчев (Габрово), Ангел Г. Ангелов (Варна), Марин Георгиев (София), Николай Стефанов (Чикаго, САЩ); ще откроим талантливото днешно поколение в рубриката „От Прилива след Вълната“ (стиховете на Александър Николов)… Разбира се и информация на преминалия във В. Търново национален форум „Литературно Търново“, посветен на 80-годишнината на Радко Радков, нови книги и награди на Снежана Иванова и Аксиния Михайлова, разказът на Иван Тодоров за енциклопедията „Литературно Търново“, инициативите на новата книжарница „Страница 394“ в старата столица, изпълнените с горчивина думи на Огнян Стамболиев за българските музикални фестивали…    
    
Брой 5 е фокусиран около 90-годишнината от рождението и 40 години от смъртта на писателя Васил Попов с два текста – „Васил Попов за вечните времена и вечно повтарящите се неща в голямата литература“ на проф. Сава Василев и „Слово за Васил Попов“ на Светла Андреева. Проф. Василев цитира думи от непубликуваното си слово пред дома на писателя преди 20 години, но първо казва: „Васил Попов е от рядката порода писатели, с които се чувстваш уютно навсякъде, по всяко време. Може да звучи странно, но след толкова години и препрочитане на любимия автор ми хрумна, че е от малкото, които у дома те карат да мечтаеш за отвъдокеанските светове, а ако си далеч от родината, ти е нужен повече от ваксина срещу носталгия“. А ето и финала на словото на Светла Андреева: „Учителю, честита ти годишнина! Засега мълчиш долу, в „твойта най-дълга зима“. Но, пази се, и бъди готов! За благодарност и омраза, за ирония и признателност, за жал и обич, за жлъч и радост! И ето на, пак посърнаха вейките на дърветата в родния ти край, пак ронят дребни жълти сълзи, мъглите отново спускат траурни воали над предпланината, но балконът остана отворен! Поклон пред творчеството и душата ти!“
Един позакъснял текст за „Подир сенките на българската Лазариада“ на Сава Василев от Владимир Стоянов; откъс от новия роман на Янислав Янков „Обърната пирамида“; „Срещи и разговори с Ивайло Иванов“ от Борислав Гърдев, както и част от последните стихове на поета; разказите „Китайско злато“ от Светла Андреева и „Перо от каскет“ на Виктория Филипова; In Memoriam за варненския поет Иван Ставрев и писателя Димитър Начев; 70 години от рождението на Венци Боранов; стихове от двама професори – Сава Василев и Николай Димитров (който тази година закръгли 60); стихове и от Илиян Троянски и Добрин Паскалев; Ружка Братанова за първата си среща с Радко Радков; и още – текстове от Радослав Игнатов; есето „Австралия“ на Владимир Шумелов (актуално и днес, 28 години по-късно); изключителният текст „Патриархатът не съществува“ от Агустин Лахе Аригони в превод на младия Александър Спирдонов; в „Скрипторий“ представяме две книги, свързани с Търново – „Д-р Васил Берон“ на Илия Мусаков и „Царевград Търнов“ на Любомир Владикин; в рубриката „От Прилива след Вълната“ е Нели Кирилова с поезия; отбелязваме 150 години от рождението на автора на „Сладкопойна чучулига“ Цоньо Калчев; статията 85 години от откриване на паметника „Майка България“ от Тянка Минчева; автор на снимките и в този брой е Мирослав Момински“.

Сн. организатори


Ключови думи
НОЛИ Формула 6
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати