Сряда, 17 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

70% от хоспитализираните с COVID-19 в областта се лекуват в Горнооряховската болница

  15.10.2020 14:47
70% от хоспитализираните с COVID-19 в областта се лекуват в Горнооряховската болница

20 пациенти с COVID-19 се лекуват към четвъртък сутринта в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това са 2/3 от хоспитализираните с коронавирус в областта, които към 15 октомври са 31 души. Настанените в Горнооряховската болница са от различни общини, дори извън региона, обслужван от МАБЛ.

От началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски” са лекувани над 70 души, заразени с COVID-19. Досега медиците имат само един смъртен случай. Възрастен мъж с много тежки основни заболявания загуби живота си на 14 октомври. Дотук няма медик, който да е заразен от пациент в болницата, което е най-добрата новина в тежката ситуация, в която се намира екипа ни, коментира управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.

Със засилване на вълната от заразени и нуждаещи се от лечение, бе увеличен 2,5 пъти капацитетът на Инфекциозно отделение. От 10 легла, както бе преди появата на коронавируса, отделението вече е с 25 легла. Проблемът обаче не е в леглата, а в натоварването на медиците.

Натоварването е за цялата болница. Екипът, работещ с болните с COVID-19, е двойно увеличен. Но в същото време се увеличават и пациентите в останалите отделения, защото такъв е сезонът. Навсякъде се работи с минималния брой персонал. А немалка част от екипа ни е над пенсионна възраст. Това прави всяко едно отсъствие заради неразположение или болест проблем и затруднява много работата на цялата Болница, обясни д-р Иванов. Липсата на здравни кадри е най-големият проблем и лошото е, че той няма как да бъде решен.

Пациенти от 20 до над 80 години са минали през отделението за COVID-19. За щастие досега не е имало толкова тежки случаи, които да са се нуждаели от обдишване с новата апаратура. Всички са се появлиявали от конвенционалните методи за подаване на кислород. Но апаратурата за обдишване вече е влизала в употреба за други пациенти.

Не е точно да се каже, че най-тежките случаи са в големите болници. Това се отнася за големите градове, където има някакво разпределение и критичните пациенти се пращат в университетските болници или „Пирогов”. При нас обаче идват всякакви пациенти и нито един не е бил местен в друга болница, дори напротив, ние сме приемали болни от други здравни заведения. Цялостното им лечение преминава тук, независимо колко сериозно е състоянието на пациента, обясни д-р Иванов.

Според неговите наблюдения най-рисковите групи за заразяване с COVID-19 са хората, които имат много контакти, тези, които пътуват често и се срещат с повече хора. Такъв начин на живот имат не само младите, но и някои пенсионери. Учители, лекари, хора, работещи в обществени институции, естествено са изложени на по-висок риск. И, за съжаление, този риск ще става по-висок. Вече са се появили остри вирусни инфекции, за които не може да се каже, че са грип, но се очаква и сезонният грип да добави още работа на все по-натоварените медици в Болницата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
covid-19 МБАЛ СВ. Иван Рилски д-р Иван Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати