Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество Свищов

Археологът проф. Николай Овчаров изнесе лекция в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

  14.10.2020 14:29
Археологът проф. Николай Овчаров изнесе лекция в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Археологът проф. Николай Овчаров, известен и като българския Индиана Джоунс, изнесе лекция в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Той гостува в Свищовското висше училище по покана на ректора проф. д-р Марияна Божинова, която е инициатор за създаването на специалност „Икономика на туризма” в Алма матер и е ръководител на катедра „Икономика и управление на туризма”.
Представяйки гост-лектора, проф. Божинова подчерта, че проф. Овчаров осъществява от 2019 година археологическо проучване на средновековната свищовска крепост, която се намира непосредствено зад сградата на Ректората на Стопанската академия. По думите на ректора, очакванията са проучваният обект да подпомогне развитието на туризма в община Свищов.
На лекцията на известния български археолог присъстваха зам.-ректорът по студентска политика доц. д-р Румен Ерусалимов, студенти от спец. „Икономика на туризма” и от магистърска програма „Икономика и мениджмънт на туризма”, преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” и техни бивши възпитаници, академични преподаватели от други катедри, представители на Съвет по туризъм – Свищов, ученици от ПДТГ „Димитър Хадживасилев, които се обучават по туристическа специалност и изучават дисциплина екскурзоводство.
Проф. Овчаров направи кратка ретроспекция на развитието на културно-историческия туризъм в България и сподели своя опит през последните 20 години, част от който е и Перперикон. Той подчерта, че България е много богата на археологически паметници и е сред страните в Европа с най-много такива. „За да имаме културен туризъм, ние трябва да имаме запазени паметници, с интересна история”, каза археологът и заяви, че културно-историческият туризъм не е само паметници, а свързаността им с известни на национално и световно ниво личности.
Говорейки за проучването, което осъществява на свищовската крепост, проф. Овчаров поясни, че Свищов е един от малкото градове, запазили името си през вековете. По думите му, най-ранното споменаване на град Свищов датира от 1367 г., описан от немски пътешественик. Проф. Овчаров сподели пред студентите интересни страници от историята на Свищов. Разказа им за значимостта на свищовската средновековна крепост, пребиваването на цар Иван Шишман в нея и представи доказателства, че това е една от последните му героични крепости. Присъстващите на лекцията научиха, че проучваната в момента крепост от проф. Овчаров е била резиденция на влашкия владетел Влад III Цепеш, известен като граф Дракула, и каква е неговата връзка с Второто българско царство след падането на България под османско робство.
Известният български археолог сподели виждания как Свищов може да бъде център на туристическа дестинация, включваща дунавския регион от Никопол до Ценово. След лекцията си, той отговори и на всички въпроси, които му зададоха участниците в срещата. Ректорът благодари на проф. Овчаров за интересната лекция и му подари за спомен книга за дарителството в Свищовската академия.


Ключови думи
проф. Николай Овчаров Стопанска академия проф. Марияна Божинова Дракула
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати