Сряда, 17 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Димитър Николов: Да съхраним и доразвием предприемаческия дух на горнооряховчани

  12.10.2020 06:26
Димитър Николов: Да съхраним и доразвием предприемаческия дух на горнооряховчани

Местната власт в демократичните режими има  за цел да работи и да функционира така, че даде шанс на хората да се почувстват като общност.
А за да бъдат общност, това означава да изразяват и споделят общи цели и идеи,  да са успели да изберат своите представители във властта, които да работят за тяхна полза и от тяхно име!
Обявената за град през 1870 г. Горна Оряховица става прочут пазарен център в цяла Северна България, а по-късно започва да привлича търговци от Европа и Азия. През 1859 г.  Иван Момчилов идва в Горна Оряховица, за да положи основите на учебното и книжовно дело на бъдещия търговски и индустриален център.
На 8 ноември 1899 г., точно в 10 часа преди обяд, княз Фердинанд тържествено прерязва лентата на жп гара Горна Оряховица - Калтинец и по този начин да стане част от най-дългото жп трасе София - Варна.
През 1912 г. Чешко-българското акционерно  дружество осъществява най-мащабния си проект - създаване на мощна компания за производство на захар и захарни изделия. И днес Захарните заводи са една от емблемите на индустрията в Горна Оряховица.
Още по време на Първата световна война германското военно командване създава „аеродрум” в землището на Горна Оряховица. Днес аеропортът в Горна Оряховица е един  от петте в страната с международен статут, към който са отправени надеждите да стане модерно и действащо летище, за да раздвижи инвестиционния климат в региона.
През 1925 г. е открит Първият международен мострен панаир, който ще стане притегателен център за водещи световни производители в сферата на автомобило- и машиностроенето.
Предприемчивият дух на горнооряховчани  нарежда и днес общината сред водещите индустриални центрове в Централна Северна България. Производителите от Горна Оряховица продължават да са сред водещите в хранително-вкусовата индустрия, леката промишленост, металообработването.
Предизвикателството пред нас, като представители на местната власт,  е да създаваме условия за инвестиции и бизнес, да запазим  работната сила тук, да подобрим жизнената среда и повишим качеството на живот за активното население. Всичко това може да бъде постигнато с много постоянство, честен диалог с бизнеса, стратегическо планиране за интелигентен растеж!
Идеите раждат герои, интересите – хитреци,наставлява ни големият еленски възрожденец Стоян Михайловски. И без да имаме претенцията за герои, нека заставаме и да работим заедно, обединени от добрите идеи.
Горна Оряховица не е голям град, но за сметка на това е  дала  и изградила големи хора!
 Да бъдем достойни наследници на апостолите и строителите на съвременна Горна Оряховица!
Димитър Николов,
председател на ОбС – Горна Оряховица


Ключови думи
Димитър Николов 150 г. град Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати