Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

МОН пусна насоки за работа в условия на COVID-19, министър Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

  27.08.2020 12:56
МОН пусна насоки за работа в условия на COVID-19, министър Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

МОН публикува на сайта си насоки за работа на училищата в условия на COVID-19, а министърът на образованието Красимир Вълчев на съвместен брифинг със зам.-кмета на София Тодор Чобанов коментира и предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министърът Вълчев потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна въпреки епидемичната ситуация, но не изключва до нейното начало да настъпят промени, съобщава БНР.

"Можем да прогнозираме с голяма доза увереност, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Трябва да намерим начин образователната система да работи”, посочи министър Вълчев.

Той отбеляза, че не могат да продължат крайните модели на дистанция и заради това се търсят възможни други варианти. Според него в различните страни има две стратегии - едната от тях е т.нар. "хибридно" обучение, но от МОН са се отказали от подобен вариант, тъй като той би бил труден за реализиране.

Вълчев посочи, че от МОН са избрали съчетания от две стратегии, като моделът на предстоящото училищно обучение е базиран на превключване. "Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът.

На този етап е планирано новата учебна година да започне присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение в цялата страна, посочи Вълчев, но не изключва до нейното начало да настъпят промени, тъй като ситуацията в страната е динамична с оглед на епидемичната обстановка.


Ключови думи
МОН Красимир Вълчев начало на учебната година
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати