Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Екстремален риск за пожари прогнозира НИМХ за Великотърновска и още осем области

  23.08.2020 11:39
Екстремален риск за пожари прогнозира НИМХ за Великотърновска и още осем области

Въпреки всички призиви за внимателно боравене с огън в летния период, само за 24 часа - от 7 часа на 21 до 7 часа на 22 август, пожарните служби във Великотърновска област е трябвало да потушават десет пожара, като осем от тях са предизвикани заради небрежно боравене с открит огън.

В следващите дни опасността от пожари се повишава, придупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Индексът за пожароопасност, с който НИМХ прогнозира риска от пожари в страната, вече е в най-горния спектър за девет области в Източна България. Екстремален риск в следващите два дни се прогнозира за голяма част от Великотърновска област, както и областите Русе, Силистра, Търговище, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол, 
Опасността от пожари се прогнозира, като се използва Канадски индекс на пожароопасност (Fire Weather Index, FWI), който е разработен в изследователския център на Канадската служба за горите. Опасността се изчислява на база на данните за количество валеж за предходните 24 часа; температура на въздуха; относителна влажност на въздуха; скорост на вятъра; наличие на снежна покривка; продължителност на деня. Определят се класове на пожароопасност, които отразяват риска от малък до екстремален. 
В момента по-голямата част от Велико Търновска област е в степен „Много голям риск”, но в следващите 48 часа рискът става екстремален почти за цялата област.
 


Ключови думи
пожари НИМХ индекс за пожароопасност
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати