Понеделник, 03 Oct 2022
            
Общество

Шест акта за дрифтове са съставени в Горна Оряховица от началото на годината

  21.07.2020 11:06
Шест акта за дрифтове са съставени в Горна Оряховица от началото на годината

Шест пъти от началото на годината горнооряховските полицаи са санкционирали участници в незаконни автомобилни състезания или така наречените дрифтове. Всъщност нарушенията са намалели в сравнение с миналата година, но пък последното завърши с верижна катастрофа, при която петима пострадаха в три коли, двама с опасност за живота. Дали дрифт е довел до тежката катастрофа на входа на Горна Оряховица в неделя още се разследва. Но инцидентът стана повод да се заговори за незаконните автомобилни състезания, за високата скорост в града и начините да се противодейства преди да се е стигнало до още по-голяма трагедия.

Любимите места за любителите на въртенето на гуми са площадите пред Летния театър и Гробищния парк. Когато някой подаде сигнал за такова събитие, полицията реагира и го прекратява. Няма как обаче патрул да стои непрекъснато и да дебне кога ще се съберат колите за дрифт. Все пак възможностите са ни ограничени, обясни шефът на сектор „Пътна полиция” в Горна Оряховица Галин Георгиев. Един автопатрул на Охранителна полиция и един на Пътна полиция – това е ресурсът, с който се разполага и който трябва да реагира на всякакви сигнали.

Другата страст на любителите на адреналина е ускоряването по правите отсечките и вдигането на колкото се може по-висока скорост. Там единствената възможност за противодействие е да се поставят ограничители на скоростта по улиците, смята Георгиев. Самият той многократно е сигнализирал собствениците на пътищата, че трябва да се вземат мерки, особено на някои места. Отговорът обичайно е, че при наличие на финансова възможност, ще се сложат така наречените легнали полицаи. Досега обаче такава финансова възможност не е се е отдала нито на АПИ, нито на Общината.

Задължително е да се сложат ограничители по „Св. Княз Борис” в района на Захарни заводи, където има дълга права отсечка и по „Отец Паисий” от „Родопи” към Лясковец, където също пътят предполага ускоряване и висока скорост, препоръчва Галин Георгиев. По цял свят се използват такива ограничители на скоростта и те са доказали ефективността си. Финансовото положение на всички е трудно, но вероятно е въпрос и на организация. Още повече, че решаването на проблема с легналите полицаи се отлага от много време, след като старите бяха демонтирани, а нови така и не се сложиха.


Ключови думи
дрифт акт Галин Георгиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати