Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Търновският „Ротаракт“ дари термостат на Хематологията във Велико Търново

  24.06.2020 15:22
Търновският „Ротаракт“ дари термостат на Хематологията във Велико Търново

Ротаракт - Велико Търново дари нов термостат за нуждите на Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Съвременният апарат е изключително важен за работата на отделението и ще замени вече остарелия, който в последните години се използваше там.
"Термостатът е уред, който поддържа зададена температура 37 градуса, това е човешката температура и създава условия ние по някакъв начин ние да имитираме това, което би се случило в човешкия организъм. Този апарат участва във всяка единица кръв, която излиза от отделението. Пробата за съвместимост, пробата за скрининг за търсене на антиелитроцитни антитела, се извършва с помощта на този уред, без него няма как да я направим. Затова този уред ни е безусловно необходим и сме изключително благодарни на Ротаракт", заяви д-р Мариана Витанова.
Дарението е на стойност 1 900 лева. Средствата са събрани по време на рождения ден на Ротаракт през февруари тази година.
"Отделението по трансуфузионна хематология е наш дългогодишен партньор в кампанията "В кръвта ти е да спасяваш животи", миналата година беше дистриктна инициатива, която трябваше да направят всички Ротаракт - клубове в България, като дарителите бяха около 1 000. Нашата основна цел е да запознаем обществото с ползите от самото даряване на кръв и с информация колко банки не достигат, защото в България реално са необходими 200 000 годишно, а се набавят около 160 000. Много малко хора знаят, че кръвта не се използва само за кръвопреливане, от нея се извличат много вещества, правят се лекарства, не малко са ползите и за самия кръводарител", разказа Ивайло Станчев, президент на Ротаракт - Велико Търново.
Дарението беше официално прието от медицинския директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Галина Гарева и главната медицинска сестра Йорданка Минекова, които изказаха огромната благодарност от името на екипа на лечебното заведение за подкрепата и солидарността към работата, и развитието на областната болница, които клубът показва не за първи път.
Текст и снимки: МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“


Ключови думи
Ротаракт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати