Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Маските на закрито пак стават задължителни, засилват контрола върху спазването на мерките (обновена)

  22.06.2020 12:39
Маските на закрито пак стават задължителни, засилват контрола върху спазването на мерките (обновена)

Носенето на маска или друго предпазно средство на закрити обществени места отново става задължително. В рамките на деня здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед, според която мярката ще влезе в сила в полунощ днес.
Всички събития на закрито ще се провеждат при до 50% от капацитета пълняемост на съответното помещение, със задължително носене на маски
Магазини, търговски цетрове тип МОЛ - дистанция от 1.5 м. и задължително маски. Персоналът в търговските обекти също задължително с маски.
Засилваме масовия контрол за спазване на мерките – новите, но и действащите в момента за задължителни маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При футболни мачове – до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито – до 50%, или през седалка, а ако няма седалки – физическа дистанция от 1.5 м. Всичко това правим с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани. До края на седмицата ще решим дали ще продължи извънредната епидемиологична ситуация.
Това обяви Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването след извънредна среща с участието на членове на Националния оперативен щаб, директора на Столичната регионална здравна инспекция и шефове на болници. След анализ на повишения брой заразени в последните седмици на срещата е решено да се пристъпи към затягане на част от мерките.
Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличаване в броя на случаите. За щастие то не е чак толкова много по отношение на хората, приети в болници и имащи нужда от интензивни грижи, но е достатъчно притеснително. Големият въпрос е какво е това, на какво се дължи – на промени във вируса, на промени в нашето поведение... Това са важни въпроси с оглед на това какво да предприемем нататък, коментира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  
Искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система до степен да не може да изпълнява задълженията си.
Затова към трите Д – дистанция, дезинфекция, дисциплина, добавяме К - контрол. Оказва се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората, констатира доц. Кунчев.
Той информира още, че ще бъдат съставени актове на БСП и ГЕРБ, допуснали събиране на много хора на закрито без дистанция помежду им и без предпазни маски. Ще бъде санкциониран и Националния стадион „Васил Левски“.
Всяко събиране на много хора на едно място без спазване на 1.5 м. и без носене на маски крие голям риск. Всички мерки са важни, но нека не забравяме едно нещо – вирусът не се търкаля по улиците в България и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по площади имат своето място, но не могат да бъдат водещи. Вирусът е в нашия нос и в нашето гърло и ние го предаваме на следващия, когато говорим срещу него. Това не се е променило и няма да се промени. Този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус. Така че е време да добавим контрола към всички досегашни мерки, каза още доц. Ангел Кунчев. 


Ключови думи
маски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати