Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Младите гвардейци от ПГТ „Д-р Васил Берон“ са първите, които ще преминат многодневно начално военно обучение в България

  16.06.2020 15:57
Младите гвардейци от ПГТ „Д-р Васил Берон“ са първите, които ще преминат многодневно начално военно обучение в България

Първото многодневно начално военно обучение за средношколци в България ще се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Ръководството на Военният университет, на база опита от предходните години от провеждане на начално военно обучение за студенти и младежи, за първи път организира подобно обучение за ученици. То ще започне на 28 юни във Велико Търново.

В рамките на шест дни 20 момичета и момчета от IX Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“ в старопрестолния град ще получат начални военни познания в Националния военен университет „Васил Левски“. Учебната програмата предвижда запознаване с всички основни дисциплини на военното изкуство. Запознаване с основни видове стрелково оръжие и бойна техника, строева и физическа подготовка и преминаване на полоса, теренни занятия, включително участие в занятия по ориентиране в местността, изграждане и бивакуване във военен лагер и дори участие в учебни стрелби.

На 3 юли от 11:00 ч. на ритуалния плац на НВУ „Васил Левски“ с участието на курсанти от Военният университет и гвардейци от Националната гвардейска част в София, участниците в първото по рода си начално военно обучение за ученици ще получат лично от министърa на отбраната Красимир Каракачанов сертификати за успешно завършения курс на обучение.

На същия ден в присъствието на официални лица и гости ще бъде осветено и тържествено връчено знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд. За времето на събитието достъпът на граждани, близки и приятели до ритуалният плац на Военния университет ще бъде свободен и всеки желаещ ще може да стане съпричастен на това особено тържество.


Ключови думи
гвардейци ПГТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати