Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Близо 260 зрелостници пишат на матурата по БЕЛ в Горна Оряховица

  01.06.2020 09:44
Близо 260 зрелостници пишат на матурата по БЕЛ в Горна Оряховица

С маски, черен химикал и без телефони влязоха в изпитните зали за първата си матура тазгодишните зрелостници. Първата проверка е още на входа във всяко училище, където се измерва температурата на учениците. След това те преминават през дезинфекция, оставят си телефоните и заемат местата си в изпитната зала. Младежите са длъжни да са с лични предпазни средства – маски и по желание ръкавици. По време на изпита ще им бъде позволено да освободят малко дишането, като дръпнат маската надолу. В залите са по десетина човека на достатъчно разстояние един от друг. Всички квестори са снабдени с шлемове.

Близо 260 са зрелостниците в Горна Оряховица, които днес се борят с изпита по български език и литература. Младежите са разпределени в четири училища, които предварително са дезинфекцирани и е подготвено видеонаблюдение. В 9 часа започна първия модул от триетапния изпит. Първите два модула са в тестов вид и отворени въпроси върху материала. Третият модул е есе или интерпретативно съчинение върху автор от учебната програма.

В цялата област първата матура се провежда в 21 училища. Близо 1600 ученици ще се явят на изпита по БЕЛ. На 3 юни е втората матура, за която зрелостниците си избират сами предмет. Повечето са предпочели изпит по професията, която получават в училище.


Ключови думи
матури
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати