Събота, 13 Мар 2021
            
Спорт

Футболът се завръща и дори вирусът не може да го спре

  25.05.2020 22:01
Футболът се завръща и дори вирусът не може да го спре

Жаклин Михайлов, Типстър efbet
Едва ли някой и в най-черните си кошмари е помислял, че 10 седмици няма да се играе футбол в нито една точка на Земята. Е, не беше точно така, защото лудия Лукашенко реши, че вирусът не е нищо особено и в Беларус играят, та се късат. Оазиси в сушата бяха Никарагуа, Бурунди, Таджикистан, Тюркменистан, Тайван, но те са повече екзотика, отколкото реални футболни вълнения.
Очакванията, че футболът ще се завърне през април, се разбиха на пух и прах. Достатъчно сигнали имаше, че футбол няма да се играе дори до септември. Но не така мислеха в Германия. Още на 10 април там дадоха дата за рестарт и я спазиха само с една седмица закъснение. Немската Бундеслига не само стартира успешно, тя зададе параметрите на бъдещото. Без публика, но с достатъчно страст на терена, която да прикове милиардна аудитория. Всички мачове от Бундеслигата могат да се гледат на пряко в сайта на efbet.com.
В интерес на точността трябва да се отчете, че първи започнаха в Азия. Също с подобна смелост, корейците си поставиха начална дата и я спазиха. За разлика от Китай, които отлагат непрекъснато и вероятно няма да започнат преди юли.
Рестарт е най-модерната дума тези дни. За България датата е 5 юни и няма съмнение, че ще гледаме мачове точно на този ден. Ще се доиграят седем кръга плюс мачовете за купата. Това е един много солиден календар, който ще ни държи нащрек 6 седмици. България обаче ще е по-скоро по средата на рестартиращите. Със завръщането на efbet лига се подновява и играта „Бонус 3 по 500 лева“ след всеки кръг на лигата. Условията на играта може да прочетете тук https://cdn1.efbet.com/efbet/liga/index.html?utm_source=konkurent&utm_medium=cpm&utm_campaign=article&utm_content=efbetliga
Фарьорски острови тръгнаха дори преди Германия. През тази седмица започнаха в Естония, където се беше изиграл само един непълен кръг в началото на март. Унгария вече е на старт, като по-същото време ще започнат и в Чехия. Държавите от вишеградската четворка явно съгласуват дори футболния си календар. На 29 май се завръща и полската Екстралига.  
Около седмица остава до подновяването на сезона в Дания. Ще играят много футбол, защото имат намерение да не съкращават нито един мач. В Израел всеки ден се провеждат контроли с елитни участници, но началото е планувано за 30 май. И то ще се състои със сигурност.
На Балканите сме изпреварени от Сърбия и Хърватска. И двете първенства започват със седмица преди нашето. Албания също посочи начална дата и тя е 3 юни. Турция, която е в десетката на най-много заразени, също вече има дата за рестарт. Тя е в средата на юни. На 6 юни в играта се завръща и Гърция. Румъния оптимистично е посочила 8 юни, но вероятно ще има седмица или две закъснение.
Поглед към големите първенства, които приковават най-голям интерес. Франция, Белгия и Холандия няма да играят поне още три месеца, следователно ще започнат на чисто с ново първенство. Португалия обаче много скоро ще е на картата, защото имат фиксирана дата за първия си мач в края на май. Австрия също се завръща в началото на юни, което бе прекалено голяма застраховка от тяхна страна. Бяха готови да започнат заедно с Германия. И големите три шампионата в които са вперени погледите на цялата планета. Ла Лига в Испания ще стартира на 20 юни, Италия до края на юни, а Англия може чак в началото на юли, макар и да вярват, че ще го сторят дори на 20 юни. Но поне не им минават мисли за преустановяване.
Каква е ситуацията в Скандинавия, където имат различни виждания. Норвегия е фиксирала час за средата на юни, Финландия и Швеция отиват на Джулай морнинг или 1 юли. Русия, която е в най-тежко положение към момента все пак се надява да започне на 21 юни, но аз съм песимист, че ще се справят дотогава. Ситуацията в Украйна не е толкова опасна, но те си имат достатъчно други грижи.
По-малките първенства в Европа ще гледат от големите и със сигурност Малта, Словения, Словакия, Босна, Уелс, Черна гора, Латвия и Литва ще се появят през юни. Почти няма новини от Кипър и Швейцария, но няма причина те да не започнат до 3 седмици, особено Швейцария, която обяви край на епидемията.
Интересно какво се случва и извън Стария континент. Скоро ще се появят в програмата мачове от Бурунди, Бангладеш, Коста Рика. Вероятно Азия ще рестартира масово футбола през юни. Южна и Северна Америка обаче ще пасуват дълго, там и регламента за провеждане на първенства е подходящ за дълги паузи. Като се удари дебелата черта ще се види, че положението с футбола е доста по-добро от това при другите спортове. Нито един друг колективен спорт няма перспектива да излезе на сцената преди септември. За тениса, леката атлетика, гимнастиката, автомобилизма също се очертава нулев период. И накрая хубавата вест – най-късно до 20 дни ще имаме на разположение около 50 футболни първенства и лиги. А това означава, че футболната карантина е зад нас. Дано е завинаги.


Ключови думи
efbet
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати