Петък, 30 Сеп 2022
            
Политика

Първата социалистическа сбирка е проведена преди 129 г. във Велико Търново

  03.05.2020 09:25
Първата социалистическа сбирка е проведена преди 129 г. във Велико Търново

През тази година се навършват 129 години от първата социалистическа сбирка, организирана от Димитър Благоев и Никола Габровски. Тя се е провела  от 3 до 5 май във Велико Търново, в местността, където тогава се е намирало лозето на Никола Габровски, днес – един от парковете във Велико Търново. В сбирката са участвали представители на социалистическите дружинки от Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево и Казанлък.
През май 1891 година на това място са се обсъждали програмните документи на социалистическата партия и се е взело решение да бъде свикан учредителния конгрес на партията на връх Бузлуджа. Тези факти са важни за всеки социалист и симпатизант на партията, затова годишнината винаги се е отбелязвала пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски, открит през 1975 година по проект на скулптора Иван Блажев.
През тази година за първи път годишнината няма да бъде отбелязана с тържество и празнични послания. Причината е извънредното положение заради ограничаване на разпространението на коронавирус. Призивът на  Общинския съвет на БСП във Велико Търново е в тази трудна ситуация, спазвайки всички указания за безопасност, всеки, който желае, да отдаде своята почит индивидуално, с цветя или с поклон пред паметника на първооснователите на лявото движение в България.
Въпреки извънредната ситуация да съхраним усещането за солидарност и единение, което е водещо за всички социалисти, независимо от възрастта или професията им. В тези дни е важно да запазим здравето и оптимизма си, както и надеждата за следващите слънчеви дни, в които отново ще бъдем заедно  и ще работим за по-доброто бъдеще на страната, казват от Общински съвет на БСП във Велико Търново.

 


Ключови думи
Габровски сбирка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати