Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Местната власт в Горна Оряховица се срещна с жители на Поликраище заради ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

  28.04.2020 15:01
Местната власт в Горна Оряховица се срещна с жители на Поликраище заради ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Несъгласието си с предложението да бъде закрито ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище изразиха днес жители на горнооряховското село. Това стана на разгорещена среща, за която в Читалището в Поликраище пристигнаха кметът инж. Добромир Добрев и заместникът му с ресор образование и култура Пламен Мадемов, председателят на Общинския съвет Димитър Николов, председателят на Постоянната комисия по образование в ОбС Иван Момъков и членът на комисията и бивш директор на училището инж. Милена Димитрова, главният специалист „Образование и култура“ в отдел „Хуманитарни дейности“ към Община Горна Оряховица Милена Николова.
Аргументите в подкрепа на предложението за закриване опита да представи ръководството на Общината. Присъстващите жители на Поликраище обаче подходиха по-скоро емоционално към темата и превес взе надвикването.
Поводът за срещата не е приятен както за жителите на Поликраище, така и за мен. От доста години водим битка за спасяването на училището в Поликраище. Но  тенденцията към намаляване на учениците е отчетлива, а показваните от тях резултати са на разположение в Районното управление на образованието. Не е приятно да се закрива училище, но и не е приятно учениците да са сред тези с най-слаби резултати в областта. Направихме отново дългосрочен анализ, за да преценим предлаганата тежка мярка. И това продължава вече два месеца. Така и обаче не получихме доказателства, че учениците ще се увеличат. Анализът сочи, учениците от с. Поликраище са трима, с уточнението, че не са с постоянно местожителство в селото. Водили сме разговори с родители, чиито деца учат в Горна Оряховица или други градове. Тези родители са доволни от образованието, което получават децата им там, и не желаят да ги върнат в Поликраище. Разбирам недоволството и притесненията ви, но трябва да аргументираме това, което се прави. През последните години кривата на средствата, с които Общината дофинансира ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, е нагоре. Средствата се увеличават в пъти. Но дори и да не обръщаме внимание на това, не е приятно броят на персонала да е почти равен на броя на децата в училището. През последните години инвестирахме много и в базата му, затова с кмета Марин Тодоранов сме говорили сградата да продължи да функционира – за спортни прояви, да се ползва от младежите... Въпреки всичко обаче през последните 2 г. училището не показва стабилност, обясни на поликраищенци кметът инж. Добромир Добрев.
За съжаление не съм професионален политик и нямам рефлекса да се възползвам от страховете, заблудите и егото на хората и да извличам дивиденти от тях. В такива условия на никого не е приятно да взима непопулярни решения. Но в извънредна обстановка се налагат тежки решения. Винаги съм смятал, че добре познавам народопсихологията на вас, моите съселяни по бащина линия. Жителите на Поликраище винаги са били предприемчиви, находчиви, но най-вече далновидни хора. Убеден съм, че те са избрали качеството и много добре знаят, че техните деца след VII клас трябва да бъдат конкурентоспособни. За съжаление училището в момента функционира по-скоро заради персонала, отколкото заради децата. Но училището не е сградният фонд и не са учителите. Училището е един организъм. А може ли да има кръвоносна система без червени кръвни телца – децата, попита Димитър Николов. Можем да отложим, но няма да спрем решението. Само ще оскъпим и усложним процеса и вие много добре го знаете. Трябва да се отнасяме към публичните финанси – финанси, които са на всички данъкоплатци в общината, така, както се отнасяме към личните си. В Свищов например Общинският съвет гласува създаването на микрофонд от 50 хил. лв. в подкрепа на дребния и малък бизнес и ще подкрепи повече от 50 човешки съдби. А, за съжаление, ние само в рамките на 1 г. изсипваме в пустинята 50 хил. лв., допълни Николов. Винаги потреблението определя търсенето. А когато има търсене, значи има качество. Смятам, че разумът ще надделее, коментира още председателят на Общинския съвет.
По резултати от външното оценяване училището в Поликраище е на 80-то място от 83 училища в област Велико Търново. Къде са децата на Поликраище, защо не са тук? Проверявали ли сте през 2013 г. колко деца са родени в селото? А това са бъдещите първокласници за 2020/ 2021 г. 6 са децата. През 2014 г. са 9 родените, през 2015 г. – 7. За да съществува едно училище, то трябва да има минимум 120 ученика. Училището на Поликраище съществува от няколко години благодарение на решението на кмета инж. Добрев. Той го направи средищно, в което да учат и децата от Крушето и Янтра, каза и Иван Момъков. Не е възможно в една слята паралелка учителят да предоставя качествено образование, бе тезата на Момъков.
Според него не местната власт, а родителите, избрали качественото образование за децата си и записали ги в други училища, всъщност са решили съдбата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ние само констатираме края на това училище, настъпил много отдавна, допълни Момъков.
Според един от най-активните в отпора срещу закриването на училището – проф. Георги Георгиев, Общината не провежда адекватна политика по отношение на образованието. Проф. Георгиев изрази готовността на местните да поемат управлението на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Неговата сестра д-р Марияна Георгиева пък предложи още по-авангардно решение – родителите на ученици от Поликраище да бъдат задължени да записват децата си в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
От създаденото напрежение не пропусна да се възползва опозицията в ОбС. Според лидера на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов, проблемът с училището в Поликраище е не демографски, а управленски. Ако образованието в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ не е на ниво и ако има изтичане на ученици, кой е виновен, какви мерки са предприети през последните 10 г. против всичко това и какво ще бъде качеството на образование в Драганово, където се предлага да бъдат пренасочени децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ , попита Стоянов.
33 деца от 3 села учат в момента в училището в Поликраище – два пъти и половина по-малко в сравнение с преди 4 г. За първите шест месеца на 2020 г. дофинансирането е 17 000 лева.
Каква ще е съдбата на училището, ще решава ОбС в четвъртък. Пак тогава на гласуване ще бъде подложено и предложението за закриване на училището в Писарево.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
училище Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати