Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

За пръв път в историята си ОбС във Велико Търново ще заседава онлайн, ще се обсъждат мерки за облекчаване на местния бизнес

  24.04.2020 10:01
За пръв път в историята си ОбС във Велико Търново ще заседава онлайн, ще се обсъждат мерки за облекчаване на местния бизнес

Предстои първото в историята на Великотърновския общински съвет онлайн заседание, а неговата основна цел е да се приемат мерки за облекчаване на търновчани и най-вече на местния бизнес в ситуация на извънредно положение.

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение позволи на Общинските съвети да провеждат заседания от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване изискванията за кворум и лично гласуване. Великотърновският общински съвет ще проведе редовно заседание на 30 април чрез платформа за видео конферентни събрания и използваната досега информационна система. Заседанието ще бъде излъчвано на сайта на Община Велико Търново, раздел „Общински съвет“, секция „Заседание на Великотърновски общински съвет – живо предаване“, обясни председателят на ОбС Венцислав Спирдонов.

Общинските съветници ще обсъдят пакет от мерки за подкрепа на засегнатите от извънредното положение и мерките за ограничаване на пандемията. Предвижда се да се освободят от заплащане на наем физически и юридически лица, наематели на нежилищни имоти – общинска собственост, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Планираме да махнем и наемите на физически и юридически лица, наематели на преместваеми съоръжения – общинска собственост, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Няма да плащат и онези, които извършват търговия на отрито пред търговските обекти, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение, както и спортните клубове. Удължава се срокът до 31.08.2020 г. за заплащане на месечния наем на наемателите на общински жилища. Като част от антикризисните мерки – освобождаване от такси и на учениците, които ползват общинско ученическо общежитие „Колю Фичето“, пояснява Спирдонов.

Според анализите на собствените приходи на Община Велико Търново от наемни отношения пропуснатите ползи до 13 май ще възлязат на повече от 150 000 лв. Например от наеми на нежилищни търговски обекти пропуснатите ползи ще са в размер на 92 000 лв. Все пак не трябва да разглеждаме това като пропуснати ползи, защото бизнесът е важна част от обществено-социалните отношения и кметът на Велико Търново адекватно предлага тези мерки, смята председателят на Общинския съвет.

ОбС ще обсъди възможността „Царевград Търнов“ ЕООД да освободи от заплащане на наем наемателите, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Планираме и Общината да поеме разхода за електроенергия, необходима за излъчването на „Звук и светлина“. Туризмът е основен икономически отрасъл за Велико Търново и трябва да го подкрепим, мотивира се Спирдонов.

Мисля, че Велико Търново е еталон в България за спазването на въведените мерки от Националния оперативен щаб. Велико Търново беше от първите, които започнаха да се грижат за хората, които нямат възможност да излизат, чрез създаването на колцентър към Общината, към който бяха привлечени доброволци. Също така редовно се извършваше дезинфекция на автобуси, спирки и улици и още много мероприятия. Надявам се, че в този тежък момент за света сесията ще протече единствено с мисъл за гражданите, а политиканството и популизмът ще отсъстват, обобщава Венцислав Спирдонов.


Ключови думи
Венцислав Спирдонов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати