Неделя, 02 Oct 2022
            
Други

София е под тотална блокада до второ нареждане

  17.04.2020 00:21
София е под тотална блокада до второ нареждане

От полунощ срещу 17 април София е затворена за влизане и излизане. Мярката срещу разпространението на COVID-19 се въвежда по предложение на Националния оперативен щаб, а издаването на заповедна на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е подкрепена от премиера Борисов. Съгласието си с нея е изказал и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Със заповедта се преустановява влизането и излизането от София на всички превозни средства, с изключение на товарните. Тя не се отнася и до автомобилите със специален режим. Извън обсега й остават и хората, които отиват да се лекуват в провинцията или идват в София за лечение, които обаче ще трябва да доказват това с документи. Същото се отнася и за медицински лица и служители на електроразпределителни, ВиК, интернет и мобилни оператори.
Столицата могат да напускат или да се връщат в нея служебни автомобили, които превозват работници. В този случай обаче шофьорът на автобуса ще трябва да посочва предприятието и ръководителя му. Същото ще трябва да прави и работник, който се придвижва с личния си автомобил. Работникът обаче ще може да влиза или излиза от столицата само между 6 и 8 ч. сутринта и между 18 и 20 ч. Всичко вписано в декларациите, които се представят на КПП-тата, ще бъде подлагано на щателна проверка.
Организираният обществен транспорт от и към София също спира. За празниците се отменят и 36 влака от разписанието на БДЖ.
Повод за безпрецедентната мярка стана неглижирането на ситуацията с коронавируса у нас от страна на жители на София.
От вчера са наблюдава масово напускане на столицата въпреки всички призиви това да не се прави. София е основно огнище на заразени с COVID-19, а пътуванията водят до още по-тежка епидемиологична ситуация в цялата страна. Става въпрос за ситуация с неясни последици или, по-точно казано, до последици, които ще се изяснят до седмица, обясни на извънреден среднощен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Колегите на КПП-тата край София са върнали над 5 хил. автомобила. На този етап няма основание армията да бъде включвана.  Дай, Боже, да не се налага, каза вътрешният министър Младен Маринов.
Според властите засега няма да бъдат блокирани други областни центрове, тъй като в тях като че ли хората в по-голяма степен осъзнават сериозността на положението и се съобразяват с наложените мерки. Според ген. Мутафчийски обаче нито една допълнителна мярка не остава извън полезрението на Националния щаб, включително въвеждането на вечерен час.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
София блокада
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати