Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Колите на селските кметства се разпадат, в Долна Оряховица кметът и общинската охрана ползват личните си автомобили

  16.04.2020 10:03
Колите на селските кметства се разпадат, в Долна Оряховица кметът и общинската охрана ползват личните си автомобили

Каня всеки, който се съмнява в нуждата да се купят нови автомобили за четирите големи кметства, да дойде с мен и една седмица да поработим работата на кметовете и общинската охрана с колите, които имат, предлага общинският съветник Григор Минков. Призивът му идва след като колегата му в ОбС Огнян Стоянов предложи от парите, заделени за коли, да се вземат 36 000 лева, за да се купи още един респиратор за Болницата. След полемиката в ОбС, лидерът на социалистите продължи да развива тезата си, че автомобилите в момента не са най-важни за Общината.

Ние не купуваме лимузини да се возят кметовете, а работни коли, с които те да изпълняват задълженията си, каза председателят на Общинския съвет Димитър Николов по време на сесията. Но много от общинските съветници не си дават сметка за какво са им коли на кметствата и си мислят, че те служат само на кметовете да идват на оперативки и сесии. Аз обаче съм я работил тяхната работа и знам какво е, затова се ядосвам на тези популистки изказвания, обяснява позицията си Григор Минков, който съвсем доскоро беше кмет на Долна Оряховица. През 2018 г. пак бях повдигнал въпроса за колите и беше предвидено закупуването им. Тогава излезе непредвидена възможност да се кандидатства пред „Красива България” за ремонт на Болницата и парите за съучастие бяха взети от перото за нови автомобили. Сега обаче не виждам такава необходимост. По време на дебата в ОбС шефът на Болницата д-р Иванов заяви, че няма нужда от още един респиратор и че на този етап може да се набави необходимото със средствата от дарителската кампания, заяви още Григор Минков.

Всъщност автомобилите се ползват от кмета, но и от общинската охрана. Не само, за да може кметът да отиде до общинския център или до институции в областния град. С тези коли се носят призовки, пренасят се храсторези, косачки, реагира се на всеки сигнал за спряна вода, за спрян ток, за кавга, за каквото се сетите. В едно малко селище кметът го търсят за всичко и той трябва да е на разположение 24 часа. Разнасяли сме по 7-8, че и до 20 призовки на ден, карали сме задържан до ареста, психично болен до Церова кория, прибирали сме хора, на които им е прилошало на нивата. Общинската охрана току я викат за събития в Горна Оряховица. И всичко това с коли, които отдавна са изживели живота си, обяснява Минков и показва в какво състояние всъщност са сегашните автомобили.

Кметствата в Долна Оряховица, Драганово, Поликраище и Първомайци имат на разположение автомобили, произведени 1994-1995 г., които са били вече доста амортизирани още когато са ги получили през 2005-2006 г. Всяка година се харчат хиляди левове за ремонти, а отделно са поправките, направени на приятелски начала. През 2019 г. за колите на кметствата в Поликраище и Първомайци са дадени по 1500 лева за ремонти, в Драганово – 900 лева. В Долна Оряховица – 1020 лв. Долнооряховската кола всъщност е спряна от движение и в момента кметът и общинската охрана ползват личните си коли, които сами си зареждат.

Когато започнах в кметството, колата трябваше да се ремонтира, но като разбрах за какви пари става дума, се отказах. Беше безсмислено да се харчи толкова за автомобил, който е пред разпадане и е опасен за движението. Така че спрях служебната и сега ползваме нашите коли, което е особено неприятно за общинската охрана, хората и без това получават малко възнаграждение. Не мога да разбера защо се получи това напрежение сред съветниците. Наистина не купуваме лимузини, а товарни коли, с които ще се работи и които са ни необходими, коментира кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев.

Обявената поръчка за закупуване на автомобили е за 150 000 лева, като се предвижда да се купят 7 коли – четири за кметствата, а другите за ОП „Пътна инфраструктура и озеленяване” и Патронажа.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
коли кметства
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати