Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Горнооряховски ветерани получиха руски медала в чест на 9 май

  16.03.2020 14:56
Горнооряховски ветерани получиха руски медала в чест на 9 май

Датата 12 март 2020г.ще остане, като забележителен ден в живота на трима ветерани от Горна Оряховица .Участниците във Великата Отечествена война Цено Спасов ,Недялка  Костова и Димо Димов в този ден се почувстваха  уважавани  и почитани за доблестно изпълненият си войнски дълг .

Часът е 11.30.Пред входа на Община Горна Оряховица  инж. Донка Дончева-  потомка на ветеран и Председател на  Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните  и Недялка  Костова  вече 29 години секретар на съвета и ветеран –участник във войната  ,очакват скъп гост. Нямат представа кой ще е той. Очакват от дипломатическа лимузина да слезе представител на Руското консулство. Изненадващо към тях пристъпва красив млад човек ,официално облечен, който също се оглежда и търси някого. Погледите им се срещат и необяснимо как , но сякаш интуитивно се разпознават. Оказва се ,че този красив млад човек ,който ги заговаря на перфектен български език ,е чаканият гост. Той е Аташе от Генералното консулство на Русия в гр. Русе –Владимир Токтаев. На гост винаги се подарява нещо. За него е наборът от рекламни материали за Община Горна Оряховица и български сувенири ,които дамите му подаряват с радост. Целта на посещението на руския дипломат е връчване на горнооряховските ветерани на руски медали в чест на 75 години от Победата над хитлеристка  Германия. Тази забележителна годишнина предстои да се отбележи на 9 май 2020г.Вместо в тържествена обстановка ,под звуците на фанфари, медалите се връчват по домовете на ветераните. Руският дипломат  внася респект и тържественост на събитието. Изправя се пред ветераните с преклонение и благодарност  им връчва отличията. Неговите пожелания са здраве ,дълголетие, бодър войнски дух и гордост ,че всеки ветеран е дал своя принос за да я има ПОБЕДАТА. Снимките  за спомен са важна част от събитието. Колко му трябва на възрастния човек ,за да напира врага от вълнение  в очите им и да се разтуптят по младежки сърцата от стореното уважение?!

След изпълнението на официалната мисия  на скъпия гост е оказано традиционното българско ,братско гостоприемство. В дома на ветерана Цено Спасов  ,неговата съпруга Мария голяма домакиня, притежаваща изтънчени кулинарни умения ,посреща гостите с радост. Владимир Токтаев  остана развълнуван от поканата ,уважи я ,но забързан тръгна ,за да развълнува сърцата   и на други възрастни бойци, които го очакват.

Тази незабравима среща върна спомените На Недялка Костова от онези  военни години и тя сподели с мен следното:

В това русо ,усмихнато момче аз сякаш видях наследник на руския червеноармеец Яша. Срещнах го през войната в унгарския град Надканижа. Преглъщайки сълзите си той ни каза ,че му се иска да дойде с нас  в България. В неговата Родина  през войната  от дома и семейството му е останала само една голяма бомбена яма…Въпреки това той ще се върне там, защото неговото Отечество трябва да се гради отново  и животът продължава…

Във Владимир Токтаев видях  наследник и на руските солдати  смесили кръвта си с кръвта на българските опълченци на връх Шипка…Видях потомък на славните червеноармейци, които отново проляха славянската си кръв с нас – войните от Първа българска армия в първата ,но победна ДРАВСКА  епопея. Тази кръв никой не е в състояние да раздели ,въпреки усилията на български безродници  и антиславяни  .Народът ни не забравя своите безкористни приятели  и братя по кръв и вяра рамо до рамо ,както в трудни моменти и изпитания ,така и в победи и радост! Защото заедно сме силни! -  Това бяха думите на ветеранката Недялка Костова  изречени с мъдрост ,обич и сякаш с известен  укор .

Надявам се ,че подвигът на малцината останали ветерани да бъде оценен по достойнство и от нашата държава в чест на 75 години от 9 май 1945-   Ден на Победата и Ден на Европа.

 

инж. Павлинка Николова член на СВВБ 

потомка на загинал във войните за България

 


Ключови думи
ветерани 9 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати