Събота, 13 Мар 2021
            
Темида

Апелативният съд във Велико Търново въвежда допълнителни мерки във връзка с обявеното извънредно положение в страната

  16.03.2020 14:25
Апелативният съд във Велико Търново въвежда допълнителни мерки във връзка с обявеното извънредно положение в страната

Във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, взето на извънредно заседание на 15.03.2020 г. относно създадената епидемична обстановка в странатa, необходимостта от превенция по отношение ограничаването на разпространението на COVID-19 и обявеното от Народното събрание на 13.03.2020 г. извънредно положение, Апелативен съд – Велико Търново въвежда допълнителни мерки, свързани с работата на съда за периода от 16 март 2020 г. до 13 април 2020 г. включително. За този период се преустановява разглеждането на всички видове дела, с изключение на:
    - Делата за взимане или изменение на взети мерки за неотклонение;
    - Разпити на обвиняем или свидетел пред съдия;
    - Предложения за прилагане на принудителни медицински мерки по чл. 427 от НПК;
- Делата по Раздел II от Закона за здравето;
- Дела по ЗЕЕЗА по искания за задържания или предавания на лица;
- Дела по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода;
- Дела по чл. 7 от УБДХ;
- Дела по чл. 355 от НК;
- Процесуални действия по реда на чл. 146, чл. 158, чл. 161, чл. 164 и чл. 165 от НПК;
- Дела, образувани по искания по ЗСРС;
- Дела за упражняване на родителски права само относно привременни мерки;
- Дела по ЗЗДН само относно заповед за незабавна защита или изменение на същата или с случаите на отхвърляне на молбата за такава;
- Разрешения за теглене на суми от детски влогове;
- Дела за допускане на обезпечение по бъдещ и висящ иск;
- Дела за обезпечаване на доказателства;

Всички дела извън изброените по-горе ще бъдат отсрочени за дати след крайната дата от периода на обявеното извънредно положение, но преди периода на съдебната ваканция за настоящата година. Подаването на всички документи ще се извършва само по пощата или по електронен път на адрес [email protected]. Справки по дела ще се извършват само по телефоните, обявени на сайта на съда или по електронен път на посочения електронен адрес.
За периода на извънредното положение се преустановява връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа по всички дела, с изключение на горепосочените, а по отношение на последните призоваването ще се извършва по телефон или по електронен път. Забранява се достъпа до съдебната сграда и помещенията на Апелативен съд – Велико Търново на всички граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и други лица, освен изрично призованите по образуваните по горепосочения списък дела. Съдиите и служителите в периода ще работят по утвърден график за дежурства, като всички, като ще бъде преустановен достъпът до сградата на всички магистрати и служители, които не са ангажирани пряко с работа във връзка с дежурствата. Всички съдебни заседания в този период ще се провеждат в зала №10 на Съдебната палата, която ще бъде обезпечена с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.
Съдиите ще работят дистанционно по обявените за решаване дела, но постановените съдебни актове ще бъдат обявявани след отпадане на извънредното положение.
Посочените мерки ще останат в сила до 13.04.2020 г., освен ако периодът на извънредно положение не бъде удължен.


Ключови думи
Апелативен съд
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати