Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Правителството предлага въвеждането на извънредно положение заради коронавируса

  13.03.2020 00:48
Правителството предлага въвеждането на извънредно положение заради коронавируса

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание в цялата страна да бъде въведено извънредно положение. Решението бе взето на съвместно заседание на Кабинета и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и обявено преди броени минути от премиера Бойко Борисов.
Борисов уточни, че предложението цели ограничаването на разпространението на COVID-19. То ще засегне най-вече хората, които не спазват наложената им карантина.
Ако трябва – принудително, с намесата на органите на реда, да я спазват. Сега е моментът да покажем, че сме солидарни и че не ни липсва самодисциплина, коментира министър-председателят. Борисов лансира идеята тези хора, които на практика излагат на риск здравето и живота на цялото общество, да бъдат глобявани с 5 хил. лв.
Да бъде дадена възможност на областни управители и кметове да се затворят университети, училища, детски градини, предлага още Правителството. На Министерството на външните работи е възложено в реално време да обновява сайта си с информация за това кои места са забранени за пътуване, а на Здравното министерство – от кои държави не може да се влиза в България.
Ресторантите да продължат да работят, но нощни клубове, барове и пр. са предложени за затваряне.
Само дисциплината и мобилизацията могат да ни помогнат, отново акцентира Борисов. Допълни, че заради епидемията спада потреблението, съответно  приходите към бюджета, като, според изчисления към този момент, тя ще струва минимум 3 милиарда лева.

Сн. стоп кадър Нова ТВ


Ключови думи
извънредно положение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати