Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Сърнела и Патьо Глиганови са най-новото семейство в Първомайци

  07.03.2020 14:21
Сърнела и Патьо Глиганови са най-новото семейство в Първомайци

Заветното ДА си казаха днес Сърнела Месарова Касапова и Патьо Кукуряков Глиганов. Семейство Глиганови стана най-новото в Първомайци, след като църковния им брак благослови отец Николай, а гражданския ритуал извърши кметът на селото Ясен Янков. Кумуваха Паун Въртиопашков Калипатков и Чайка Гаргова Калипаткова. Веднага след вричането новобрачните казаха, че не вярват в непорочното зачатие и че довечера ще има земетресение от 7 по Рихтер с епицентър Първомайци.

Всичко това, разбира се, бе на уж. И тази година в горнооряховското село спазиха традицията да посрещнат Тодоровден с ритуала Мъжка сватба така, както са го правели предците им. На няколко места в региона Мъжката, наричана още Ергенска, сватба всъщност цели да осмее старите ергени и да ги подкани да се задомят. Затова и днес млади мъже от Първомайци се стъкнаха в дамско облекло, за да внесат настроение в празничния ден и да съхранят традицията.  

А Тодоровден в Първомайци започна с обиколка по домовете на имениците. Пъстро шествие обиколи селото и пожела на всички празнуващи здраве и благоденствие. По правилата развеселената компания бе ескортирана. После център на веселбата стана стадионът в селото, където бе извършено ``бракосъчетанието``. За най-малките имаше и допълнителна атракция - докато чакаха сватбарите, можеха да пояздят пони.

От възможността да яхне кон се възползва и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който, заедно със заместниците му Николай Георгиев и Стефчо Алипиев, с общинските съветници Добрин Дериджиян и Иван Атанасчев присъстваха на Мъжката сватба. Към свтбата се присъедини и депутатът Явор Божанков.

След ``венчавката`` госпожа Сърнела Глиганова хвърли букета си сред гостите, а минути по-късно поведе булчинското хоро.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мъжка сватба Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати