Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Срути се облицовката на един от тунелите по пътя за Русе

  01.03.2020 06:24
Срути се облицовката на един от тунелите по пътя за Русе


Точно преди 3 години тунелите във Велико Търново, които са част от международния коридор към Русе, бяха посочени от АПИ като опасни. След инцидента в тунела „Ечемишка“ държавата обърна сериозно внимание на този тип съоръжения, като тези в старата столица бяха сред основните, за които се считаше, че е необходим спешен ремонт.
Точно на 28 май 2018 г. тогавашният министър на регионалното развитие Николай Нанков беше категоричен, че започва проектиране. Във Велико Търново той заяви, че до края на годината ще стартират и ремонтни дейности. Това обаче не се случи, а тунелите останаха недокоснати от работна ръка и през следващата 2019 г.
Днес част от облицовката на едно от пътните съоръжения буквално е паднала. А останалата е въпрос на време да рухне. Тунелите имат спешна нужда от хидроизолация, а осветление в тях няма от 20 години. Премахнато е, след като една от лампите едва не пада върху движещ се автомобил.
Пътните съоръжения навършват 45 години и на практика не са ремонтирани от близо половин век. Все още няма разчет колко би струвала реконструкцията им, но по всичко изглежда, че тяхното извеждане от графата „аварийни“ не е на дневен ред за Министерството на регионалното развитие.
В същото време падналата облицовка на тунела стои от няколко седмици и дори няма кой да я премахне. Благодарение на по-меката зима през студените месеци не се образува традиционната ледена пързалка от стичащата се по стените вода. Пътните съоръжения обаче продължават да бъдат много опасни.
На практика тунелите са основният път за международния път от Русе до Свиленград и отвеждат целия трафик до западния пътен възел, откъдето автомобилите поемат по направленията за Южна България и към Варна. При евентуален ремонт на тунелите ще се наложи целия трафик да бъде пренасочен или през центъра на Велико Търново или по новоасфалтирания път през селата Миндя, Къпиново, Церова Кория, Пчелище и Присово. Съществува и вариант трасето да не бъде затваряно изцяло, тъй като това ще доведе до сериозни транспортни тапи в града, а подобен трафик може да съсипе и новия асфалт през селата.
Засега обаче ремонт на тунелите не се очертава, но по всичко изглежда, че държавата ще трябва да им обърне внимание възможно най-скоро. В противен случай е напълно възможно да се стигне до сериозен инцидент с необратими последствия.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
тунели Русе
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати