Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Ще изграждат втора клетка на регионалното сметище, в ход е инвестиционния проект

  27.02.2020 12:17
Ще изграждат втора клетка на регионалното сметище, в ход е инвестиционния проект

Регионалното сдружение за Управление на отпадъци е възложило и приело инвестиционен проект за изграждане на клетка № 2 на регионалното депо за битови отпадъци. В момента текат съгласувателни процедури във връзка с издаване на строително разрешение от МРРБ. Това съобщи кмета на Велико Търново Даниел Панов на днешната сесия на Общинския съвет в отговор на Валерия Дончева от БСП относно състоянието на сметището, количеството отпадъци, които постъпват и кога ще бъдат изградени клетки 2 и 3 по проекта, за което крайния срок изтича след 1 година. Според нея клетката вече е запълнена на 70-80 %, като показа и снимков материал.

 28 хиляди тона отпадъци сме изхвърлили само за 2019 г. на сметището при капацитет на клетка № 1 - 217 220 тона. Остатъчният капацитет към края на миналата година е близо 100 000 тона, уточни кмета. Сегашната Регионална система за управление на отпадъците е изградена през 2016 г. по ОП „Околна среда” (2013 – 2017 г.). Тя обслужва освен Великотърновската община и общините Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, Елена, Стражица.

Малко повече от 50 % е запълнена клетката към момента и трябва да издържи до 2023 г., възрази Зорница Кънчева – началник отдел „Околна среда”. Предвижда се и издигане на диги, за да се поеме бъдещото слягане и изграждане на газови кладенци на клетка № 1 на сегашното регионално депо, което поема освен битовите отпадъци от гражданите и отпадъците на фирмите. За изграждането на клетка 2 и 3 Община Велико Търново ще поеме около 50% от разхода.

В момента тече общинска поръчка, има кандидати и предстои избор на изпълнител за рекултивация на старото депо за неопасни битови отпадъци.

Сесията на Общинския съвет започна с едноминутно мълчание в знак на почит навършването на 1150 години от създаването на Българска екзархия. Предложението бе на Евгени Коев от ВМРО. Местният парламент прие още  отчета за управленската програма на кмета Даниел Панов  за миналия мандат и програмата му за мандат 2019 – 2023 г.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
отпадъци депо Общински съвет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати