Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Румънци искат да стигат с влак до Велико Търново

  16.02.2020 08:47
Румънци искат да стигат с влак до Велико Търново

Румънски туристи искат да пътуват до Велико Търново с влак и от години румънските железници CFR настояват пред БДЖ за откриване на директна линия Букурещ – Велико Търново. Това е една от причините Национална компания „Железопътна инфраструктура” да подготвя капитален ремонт на жп участъка Русе – Горна Оряховица. Информацията е от генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски за икономическия портал Economic.bg. Ремонтите ще са тежки, поради което 120-километровият участък се раздели на лотове, обяснява той.

Междувременно Букурещ вече съобщи, че обявява процедура за модернизирането на 62-километровия жп участък Букурещ - Гюргево, на обща стойност 196 млн. евро.

Жп линията Русе - Горна Оряховица отдавна има нужда от капитален ремонт, тъй като през последните три десетилетия там са правени само поддържащи и средни ремонти, поради което пък скоростта на влаковете е под проектната.

Рехабилитацията на линията се налага и поради настояването на  румънските железници CFR пред БДЖ за пускане на директен влак Букурещ - Велико Търново, който да обслужва поне част от огромния пътникопоток от румънски туристи към старата българска столица. Румънците проявяват особено силен интерес към нашите старини, които в един период от историята са били общи и за двете държави. Те са и сред най-многото чуждестранни посетители на нашите манастири. Румънските туристи са основни посетители и на историческите обекти в старата столица. През миналата година те са били най-голямата група от европейските страни, посетили Търново и Арбанаси. Според Регионалния исторически музей 32 758 румънци са посетили търновските забележителности през 2019 г.

Засиленият интерес от страна на туристите прави трафика по пътя Русе – Велико Търново много натоварен и създава предпоставки за инциденти. Катастрофите с туристи стават все по-чести и затова румънците настояват да се осигури възможност за пътуване с по-сигурния жп транспорт. Съществуващият от години директен влак Букурещ – Русе - София явно не е удобен за румънските туристи поради факта, че спира на Горна Оряховица, откъдето трябва да се придвижват до Велико Търново с автобуси или таксита, което не е удобно за хора с багаж.

След рехабилитацията на двете жп линии вече ще може да се пусне и директен сезонен влак Букурещ - Велико Търново, който с голяма вероятност ще е пълен през летния сезон.

 


Ключови думи
влак румънци БДЖ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати