Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Художници от цяла България гостуват в Галерията в Горна Оряховица

  14.02.2020 09:35
Художници от цяла България гостуват в Галерията в Горна Оряховица

Творби на автори от цяла България са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Общо 123-те експонирани картини са обединени от днешния двоен празник – Трифон Зарезан и св. Валентин, и представят виждането на 48 художници за виното и любовта. Точно така – „Любов и вино“, се нарича и изложбата, която бе открита снощи в Галерията. Тя ще остане на разположение на публиката в града до 3 март.
Като специфична описа атмосферата уредникът на Галерията д-р Деница Иванова-Александрова. Самата изложба бе открита от председателя на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. Самият Николов обаче направи уточнението, че я открива не в това му качество, а като човек, чието хоби е виното. Сподели и вълнението си – също толкова силно, колкото било преди 2 г., когато приятелите му от Строителната камара във Велико Търново го поканили да оценява вината във вътрешния им конкурс за най-добро домашно вино.
Художници от София, Варна, Русе, Казанлък и др. и, разбира се – от Горна Оряховица и Велико Търново, участват в изложбата. Специален комплимент към Горна Оряховица прави маринистът Светозар Арнаудов от Бургас, който избра да посрещне днешния си рожден ден в града. В навечерието на личния му празник Димитър Николов му подари вино от ``Гулбанис Вайн`` и деликатеси на Иван Стефанов. За всички гости пък бе подготвен кетъринг, дело на момчетата и момичетата от ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров".
Не съм съвсем съгласен с Луи Пастьор, който казва, че бутилка вино дава толкова мъдрост, колкото цял рафт с екзистенциални книги. Само с вино не става, но съм склонен да повярвам на мосю Пепен – една от неговите максими е, че с чаша вино се мисли по-добре. Прав е и нашият съгражданин - банкерът и държавник Атанас Буров, за когото виното е като моста – свързва хората, развързва езици и завързва приятелства, сподели Димитър Николов. По думите му виното не е само награда за сетивата, но и култура, философия, пътуване. Понякога е пътуване към себе си. Неслучайно виното е наричано божествена напитка. Припомнете си Евангелието на Лука и сватбата в Канна Галилейска, където Христос превръща водата във вино и така очарова стария сват. Виното е и на трапезата на Тайната вечеря. Виното е част от Светото тайнство, допълни той.
Николов припомни и че районът има древни традиции в производството на вино. При теренен обход вече покойният д-р Иван Бъчваров, директор на Историческия музей в Горна Оряховица, откри каменна преса, датирана отпреди 2 хил. години. Тази преса днес е в Музея в Лясковец. Тракийските жреци са смятали, че виното скъсява дистанцията с Бога. Елините са ги наричали варвари, сигурно защото тракийците не са кръщавали виното с вода. Правенето на вино е творчество, а консумацията му – изкуство. Изкуство, което помага за трупането на впечатления. Така че нека трупаме не бутилки, а емоции. И да бъдем пияни от любов, но с мярка, каза още Димитър Николов в навечерието на 14 февруари.
Изложбата уважиха също кметът инж. Добромир Добрев и заместникът му Пламен Мадемов, общински съветници, хора на изкуството. В Галерия „Недялко Каранешев“ дойдоха и художници, които представят творчеството си в „Любов и вино“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Недялко Каранешев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати