Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Областна администрация – Велико Търново отбеляза 21-ия си рожден ден

  10.02.2020 15:13
Областна администрация – Велико Търново отбеляза 21-ия си рожден ден

За 21-ви път в Областна администрация – Велико Търново празнува рождения си ден.  На тържеството, домакин на което бе Областният управител проф. Любомира Попова, присъстваха бившият Областен управител Георги Рачев, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, зам.-кметът на Велико Търново Георги Камарашев, началничката на РУО – В. Търново Розалия Личева, директорът на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев, общински съветници и целият екип на Областна администрация.

Денят се отбелязва от 1999 г., когато с указ на Президента на България са определени 28-те области на страната и са очертани техните административни граници.

Проф. Любомира Попова приветства гостите и благодари на екипа на Областна администрация, който всеотдайно работи в името на гражданите на 10-те общини и за благоденствието на Великотърновска област. Нейната благодарност бе и към предшествениците, защото счита, че приемствеността е изключително важна, за да заеме институцията своето достойно място. Както и към председателите на Общински съвети, защото изградените добри комуникации и диалог са само в интерес на гражданите. „Желая на нашия екип, на всички представители на Общини да бъдем здрави! Желая много щастие и благополучие и все така отговорно да работим за утвърждаване на ролята и мястото на институциите в българската държава. Честит празник! Бъдете здрави и благословени!”, пожела на всички присъстващи проф. Попова.

Традицията в отбелязването на Деня на българската община в Областна администрация бе спазена и отново във фоайето бе подредена изложба със съдействието на РИМ – Велико Търново. Акцентът тази година бе върху символите на Третата българска държава. Експонатите представяха гербовете на България от Освобождението до днес: пластика от дърво на герба на страната ни от 1879 г., приет с Търновската конституция и стоял на фасадата на читалище „Надежда”; пластика на герба от началото на XX век, надписът „Окръжен народен съвет”, стоял на сградата на Великотърновската община и др. Особено интерес за присъстващите бяха емблемите на българската държавност (през социализма), които са били поставени на скафандрите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, изработени от търновския завод „Деньо Георгиев” и др. Кратка история за всеки един от експонатите, в които неизменно присъства лъвът, разказа директорът на Историческия музей д-р Иван Църов.

Молебен за здраве и успех на Областна администрация отслужи рожденикът днес отец Славчо, а вкусната почерпка отново бе приготвена от сръчните ръце на учениците от Гимназията по туризъм в старата столица.

Ана Райковска


Ключови думи
Областна администрация рожден ден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати