Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Големият писател Владимир Зарев е тазгодишният носител на литературната награда на името на Стоян Михайловски

  05.02.2020 17:54
Големият писател Владимир Зарев е тазгодишният носител на литературната награда на името на Стоян Михайловски

Носителят за тази година на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ е българският писател и редактор Владимир Зарев. Общинският съвет в Елена удостои талантливия творец с най-високото отличие на община Елена за български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, с авторитет в обществото и активна гражданска позиция.

Номинирането на носителя на литературната награда става през м.януари, когато е рождената дата на Стоян Михайловски. Тържественото й връчване е на 24 май – празникът, на който звучи гордо химнът „Върви, народе възродени“, чиито пламенни слова сътвори родният гръмовержец Михайловски.
Владимир Зарев може да се нарече продължител на неговото дело и е достоен да бъде сред носителите на литературната награда. Определят го като съвременния български класик. Роден е в София през 1947 г., завършва българска филология в Софийския университет. От 1988 г. е главен редактор на списание „Съвременник“. Зарев е автор на над 18 книги, сред тях трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, култовият роман „Разруха“. Пише във всички литературни жанрове – романи, повести, разкази, стихове, дава интервюта и публикува стотици коментари по актуални теми от обществения живот. Телевизионният сериал „Дървото на живота“ е по романа му „Битието“. Негови творби са превеждани в много страни, а „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ. Последният му роман „Чудовище“ излиза през миналата година и също се превръща в ярко явление за българската литература.
Владимир Зарев е носител на много отличия, сред които националните литературни награди „Иван Вазов“ и Елин Пелин“ и престижното отличие „Свети Паисий Хилендарски“. През 2019 г. е награден с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

 


Ключови думи
Владимир Зарев награда Стоян Михайловски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати