Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Превозвачите излизат на национален протест на 13 януари. Ето списъка със селищата, в които транспортът спира

  10.01.2020 13:13
Превозвачите излизат на национален протест на 13 януари. Ето списъка със селищата, в които транспортът спира

На 13 януари превозвачите от всички браншове - пътнически, товарни, международни, таксиметрови излизат на национален протест срещу несправедливите "обхват и цени", по думите им, на тол системата, както и срещу нерегламентираните превози.

Към тях се присъединиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На пресконференция в БТА в столицата  на 7 януари над 20 представители на превозваческия бранш поискаха и оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, като увериха, че протестът не е политически и няма за цел сваляне на цялото правителство.

"МРРБ не се съобрази с нито едно от исканията на бизнеса и не намери решение на нито едно от предложенията от ноември миналата година до сега. При този обхват, при тези цени и при липсата на преференции за българския транспортен бизнес не ни остава нищо друго освен да протестираме", коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той

припомни, че обхватът на тол системата у нас на обща база е 30 % и предвижда за ТИР камионите над 65% от пътищата, докато в Европа този процент е между 1 и 7. За пример той даде Чехия, където въведената от 1 септември м.г. тол система обхваща 4 до 5% от пътищата.

Международните превозвачи подкрепят колегите си от автобусния бранш по отношение на нерегламентираните превози.

Според Васил Пиронков от Камарата на автомобилните превозвачи тол системата ще бъде проблем не толкова за превозвачите, а за потребителите, довеждайки до повишение на цените за пътници и за товарите - с до 16% за някои от специализираните превози на принципа "пълен - празен". "Не бягаме от пътните такси, ние и сега плащаме многократно повече от необходимото", каза Магдалена Милтенова, от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По време на протеста на 13 януари ще спрат превозите на пътници и товари, ще спре и зареждането на търговски обекти. Участие в протеста засега са заявили превозвачите от 60 града. Освен преустановяване на превозите, предвижда се и позициониране на камиони и леки автомобили на определените за целта точки на територията на цялата страна. Протестът ще продължи докато не получим отговор и конкретни политически ангажименти, с конкретни срокове за изпълнението им, казват превозвачите, които ще се включат в него.

Прилагаме ви списък, който ще е от полза на всички пътуващи този ден.


Ключови думи
национален протест превозвачи транспорт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати