Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ изпраща успешна творческа година

  26.12.2019 05:14
Горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ изпраща успешна творческа година

Десетки отличия заслужиха през отиващата си 2019 г. изпълнителите от формациите в на НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Едно от най-сериозинте постижения е световната титла по танци, която Денислав Иванов от Балет „Калина“ спечели през юли в Португалия. а от най-големите награди е световната тит
Със спечелването на световния шампионат не се изчерпват победите на възпитаниците на художествения ръководител Калинка Генова. Десет първи места и едно второ за дуетен танц имат те от Международния танцов шампионат MOVMNT International Dance Competition – Русе, от танцовия фестивал BDF в Букурещ и  Националния конкурс „България танцува“ в Димитровград. Пак там танцьори от „Калина“ спечелиха държавна стипендия на Министерството на културата и Министерството на образованието.
Кристина Георгиева се класира на 7-мо място на световното първенство в Португалия, спечели златен медал от MOVMNT International Dance Competition, две първи места и два златни медала, две втори мяста и сребърни медали от Балканска танцова спартакиада за Купа „Търновска царица” и трето място от Националния танцов конкурс „Танцова въртележка”, провеждан в Горна Оряховица.  
Ирен Мари Дочева е с 3 първи места в дуетен танц с Денислав Иванов, три втори места и сребърни медали и четири трети места от MOVMNT International Dance Competition, от Спартакиадата за Купа „Търновска царица”, от „Танцова въртележка”. Тя стана носител на стипендия от МК и МОН в Димитровград,
Габриела Мерджанова е с първо място и златен медал от напреварата за „Търновска царица”, а Миа Момъкова – с второ и сребърен медал от „Танцова въртележка”. Камелия Радева също има своите успехи - първо място и злато от „Танцова въртележка”, в същия конкурс втора стана Вивиан Бонева, Деница Димитрова и Габриела Мерджанова са с по две втори места, Мариела Йорданова е също с второ място.
„Калина“ стана носител на най-голямата награда за авторски танц, пет първи, четири втори и три трети места за група от Националния танцов фестивал „Магията на танца” в Шумен, от MOVMNT International Dance Competition, от „България танцува" и  „Танцова въртележка”. На Балканската спартакиада във Велико Търново Калинка Генова бе отличена с диплом за висок професионализъм.
През 2019 г. Хор „ Славянско единство” с главен художествен ръководител и диригент маестро Донка Копринкова бе отличен с Диплом от българския хоров съюз за участието си в Националната инициатива „България пее“. Хорът е отличен и с Награда „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, а маестро Копринкова – с „Кристално колие“ за постижения в хорово-изпълнителското изкуство на Юбилеен концерт по повод 125 г. „Славянско единство“, провел се на 15 юни 2019 г.

И тази година вокалният педагог Аделина Колева остави диря в историята на НЧ „Напредък 1869“. Под нейно наставничество Симеон Славев спечели три първи награди от Национален конкурс „Пусть всегда будет солнце“ и Международен конкурс „Нова музика“, три втори награди от IV Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен, „Звезден път“ в Разград и „Звездици за Лора“ в Свищов.
Мирена Петкова е първа на „Звезден път”, Ерик Михайлов – с първа награда от зоналния етап на „Пусть всегда будет солнце“, с три втори награди от „Звезден път“, от Националния конкурс „Дунавски звезди” в Силистра и от „Децата на България пеят, танцуват, рисуват, с трето място от „Звездици за Лора”.
Вокално Трио „ЕМС” - Ерик Михайлов, Мирена Петкова и Симеон Славев грабна 2 първи награди от зоналния и областния етапи на "Пусть всегда будет солнце", втора от Национален младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“ в Хисаря и също втора от „Звезден път“ в Разград. Също в Разград Тони Димитрова стана втора.
През 2019 г. Вокален състав „Music Sounds” с художествен ръководител Стела Дойкова
спечели втора награда от „Звукът на времето“ във Велико Търново, първо място от Национален конкурс "Пусть всегда будет солнце"– зонален етап, втора награда от IV  Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“.
Малка на години, но голяма като глас е Кристина Енчева. През годината тя взе две Гран При и златен медал в направление „С песните на Мими и Развигор“ от Национален младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“ в Хисаря и от Национален детски фестивал „Звезден път“, както и единедесет първи, три втори и една трета награди и златни медали и статуетки от различни музикални конкурси.
Трио „Paradise sounds“ е с едно първо, едно второ и две трети награди през годината, също постижение записа и Преслава Георгиева. Румяна Стефанова стана трета в „Звезден път“, Дамяна Димитрова – втора на „Звукът на времето“, има и три трети места в Шумен и Горна Оряховица.
Танцов фолклорен клуб „Балканика” при НЧ „ Напредък 1869” с художествен ръководител Петър Петърчев спечели трета награда в раздел „Танцово изкуство“, подраздел „Народни клубове“ от VIII Национален събор на овцевъдите, а Вокална група „Еделвайс” с ръководител Стефка Аргирова – първа и златен медал от Фестивал за стари градски песни „Мома Беленчанка” в Бяла.
Мъжката певческа група ,,Георги Измирлиев” с ръководител Аспарух Костов взе първа награда и плакет от XI Национален фестивал ,,Спомени в песни - Попово 2019", първа  награда от VIII Фестстивал на патриотичната песен „Отечество” в Плевен, първа награда от X Национален фестивал на старата градска песен „С песен на сърцето” в Габрово.
И Групата за стари градски песни „Очарование” с ръководител Стефка Аргирова записа своето име през 2019 г. Групата спечели първа награда и плакет от XI Национален фестивал ,,Спомени в песни - Попово 2019", първа награда за авторска песен от XV Музикален фестивал „Ветринци пее”.
Младежки театър „Алтернатива” с художествен ръководител Симеон Христов се върна с награда за главна мъжка роля за Веселин Василев от Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”, проведен през лятото в Созопол.
Литературен клуб „Асен Разцветников” с председател Дора Ефтимова е с дълъг списък на спечеленото през 2019 г. от национални и международни конкурси: Валентин Ангелов – втора награда на НК „Любовта” във Враца и трета на фестивала „Листопад на спомените” във Варна, поощрителна награда от Национален конкурс на Славянското дружество в София; Николинка Стефанова – първа награда на Националния конкурс „Светият път” ; Стефан Митев – Специална награда на Фестивал „Листопад на спомените”; втора награда от Национален конкурс на Славянското дружество – София; Дора Ефтимова – поощрителни награди от НК „Любовта” и от НК „Вино и жени, жени и вино” в Генерал Тошево, трета награда от Национален конкурс на Славянското дружество; Галина Москова – поощрителна награда от Национален конкурс на Славянското дружество, на Международния конкурс „Мили дуели” от 545 човека остава в призовите 120 места; грамота за достойно представяне на целия ЛК ”Асен Разцветников на фестивал ”Листопад на спомените” във Варна.
Школата по народно пеене при НЧ „Напредък 1869“ е с художествен ръководител Вяра Петрова, а през отиващата си година Диляна Николиева бе удостоена със званието Лауреат на Петропавловския събор на народното творчество, спечели и трета награда от Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”.
ФА „Сидер войвода“ с главен художествен ръководител Георги Петров на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново за пореден път защити признанието представителен ансамбъл на ЦИОФФ – България.


Ключови думи
Напредък 1869
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати