Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Модерните специалности са бъдещето, но Велико Търново се нуждае от строители и работници в хранително-вкусовата промишленост

  04.12.2019 18:57
Модерните специалности са бъдещето, но Велико Търново се нуждае от строители и работници в хранително-вкусовата промишленост

Паралелки, в които ще се изучават софтуерни и хардуерни науки, технически специалности и природни науки, са бъдещето, защото такива кадри ще са все по-търсени. Затова е препоръчително средните училища и профилираните гимназии да се насочат към заявяване на STEM профили, а професионалните гимназии – към заявяване на STEM професии. Въпреки че според стандартите на МОН за успешен прием в една община се счита ако такива паралелки са 62 % от общия прием, община Велико Търново се нуждае от специалисти в далеч по-традиционни професии.

Това стана ясно на проведената работна среща на 3 декември в РУО – Велико Търново с директори на основни и средни училища, профилирани и професионални гимназии от община Велико Търново. С нея се даде началото на поредица от срещи във връзка с планиране и реализиране на държавния план-прием в VIII клас и на допълнителния държавен план-прием в XI клас в средните училища за учебната 2020/2021 година.

 На срещата присъстваха 19 директори от община Велико Търново, представители на работодателите, администрацията, синдикатите, Бюрото по труда, двата университета в областния град, партньори на училищата. Инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, откри работната среща и запозна присъстващите с нормативната уредба. Тя предостави и анализ на реализирания държавен план-прием през учебната 2019/2020 година за община Велико Търново. Според изнесените данни 51 % от завършилите ученици са продължили обучението си във ВУЗ, 14 % - учат и работят, 30 % са започнали работа и за 5 % няма информация.

 663 ученици ще завършат 7 клас в училищата от община Велико Търново през настоящата учебна 2019/2020 година. При този брой могат да се формират не повече от 30 паралелки в VIII клас.

 Най-търсените професии сред работодателите от област Велико Търново продължават да  бъдат строители, работници в хранително-вкусовата промишленост, организатори в дървообработването и производството на мебели, шофьори, учители, медицински сестри.

 В срок до 20.12.2019 г. трябва да постъпят конкретни предложения от общината и от работодателите за професии и специалности, необходими за развитието на общината. До 4 януари 2020 г. професиите и специалностите се обобщават от РУО и се изпращат до училищата, осъществяващи държавен план-прием. От своя страна училищата до 15 януари трябва да изпратят конкретни предложения в РУО за паралелки с желани от тях професии и специалности за следващата учебна година.

Ана Райковска

 


Ключови думи
работна среща РУО - Велико Търново план-прием
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати