Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Младите таланти на Горна Оряховица събра в изложба 18-годишна фотографка

  27.11.2019 20:12
Младите таланти на Горна Оряховица събра в изложба 18-годишна фотографка

Бъдещето е шарено, макар понякога цветът да е само в палитрата на художника, а пък в повечето случаи възрастните да не разбират защо фонът на рушаща се сграда е добро съчетание с разпънатото тяло на гимнастик. Шарено е, защото хората са различни и всеки трябва да може да отстоява своите разбирания за добро, за успех, за развитие.

Ако искате да видите колко талантливи, красиви и вдъхновени деца има Горна Оряховица, направете го с кратко посещение в Художествената галерия. Там са подредени фотосите на Михаела Трънкова, която е на 18 години и иска да каже на света, че младите хора не са само мързеливи и неинтересуващи се от живота. Те са и талантливи, и много работещи, и вдъхновени да променят света, който възрастните смятат за безрадостен и обречен.

18-годишната Михаела прави трета фотографска изложба. И то винаги с някаква по-различна цел от това да покаже колко добре снима. Този път в основата стои работата й като част от Горнооряховския младежки парламент. Преди няколко месеца Младежкият парламент получи награда от „Ротари клуб” за своята дейност и младите хора решиха да използват парите за нещо, което ще се забележи, ще достигне до повече хора. В крайна сметка се стигна до идеята да се направи изложба, която да стимулира младите таланти на Горна Оряховица.

Бяхме говорили много за това как да насърчим младите да се изявяват и да заявяват себе си. Имам толкова талантливи деца, но те сякаш остават невидими за обществото. От една страна те не смеят да покажат себе си, а от друга страна възрастните са обхванати от манията, че всичко след тях е калпаво и провалено. Те не си дават сметка, че това незабелязване убива амбицията на децата ни или пък ги кара да си търсят пътя далече от нас. Затова решихме парите от награда да оползотворим, представяйки младите таланти на Горна Оряховица. Използвахме таланта на един от нашите членове – Михаела, която направи фотосите и получихме подкрепата на хората, които винаги са ни помагали, сподели ръководителят на Младежкия парламент Виолета Панова.

На нея и на ментора си във фотографията – Георги Георгиев-Гец, Михаела отдели специално внимание в представянето на изложбата си. Това са хората, които са ми дали възможност да се уча и да израсна – всеки в различна област, сподели Михаела. Общинският съветник Людмила Илиева, която протегна ръка за първата изложба на Михаела, и кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев, който също насърчава таланта на момичето, бяха сред специалните гости на вечерта.

Изложбата откри кметът на общината инж. Добромир Добрев. Той първо благодари на младите хора – пред и зад фотоапарата, които ни карат да се гордеем с тях. След това обеща подкрепата на Общината, а и лично своята, за всяка добра идея, която идва от младите горнооряховчани.

Изложбата на Михаела е наречена „Шарено бъдеще”. В същото време доста често е търсен контрастът между цветното и монохромното изображение. Герои на фоторазказите – защото всяка снимка е разказ за страст, вдъхновение и преодоляване на себе си, са талантливи деца и младежи, които се изявяват с успех в различни области – музика, спорт, танц, рисуване. Фон са парковете наоколо, но и рушащи се сгради и сумрачни места.

Идеята беше да покажем, че младите хора не спят, не мързелуват, не са безнадежни. Или поне има много, които работят за своето бъдеще чрез таланта си. Ние наистина работим – тренираме, учим, репетираме. Работим за своето стабилно бъдеще. За бъдеще, което е шарено, различно може би, но е изградено от нас. Искаме да вдъхновим младите да бъдат по-смели, но ни се иска и възрастните да видят, че не всичко свършва с тях. Животът продължава с нови хора, с нови идеи, с нови цветове, сподели Михаела Трънкова, след откриването на изложбата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Михаела Трънкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати