Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

30 души на час рискуват живота си, пресичайки по „Магистрална“

  24.11.2019 06:10
30 души на час рискуват живота си, пресичайки по „Магистрална“

30 души на час пресичат улица „Магистрална“ в старата столица с риск за живота си, установи областният седмичник „Кореспондент“. Екипът ни наблюдава едно от най-натоварените трасета във Велико Търново, което е част от републиканската пътна мрежа. От там на практика преминава целият трафик от Варна към София и обратно.
Пешеходни пътеки обаче липсват, а хората пресичат както намерят за добре, застрашавайки собствения си живот и с риск да предизвикат тежка катастрофа. Най-много нарушители има на светофара до подземния паркинг на CBA и „Макдоналдс“. Повечето пешеходци се опитват да се доберат именно до търговските обекти, идвайки от парк „Габровски“. От там е единствената пряка връзка към центъра, но пътеката води всички до тротоар без „излаз“ на отсрещния бряг. Там са още бензиностанцията ОMV, голям козметичен магазин, детски комплекс, „Техномаркет“ и още много други търговски обекти.
Всъщност добрата новина е, че ремонт на движението във Велико Търново вече е заложен с проект за над 11 милиона лв. Той включва изграждане на кръгови кръстовища, буферни паркинги. Първият компонент на проекта включва именно два паркинга в Сержантското училище и под Царевец. Целта е там да спират туристи, които да бъдат извозвани с електробуси. Вторият компонент касае улица „Магистрална“. Там е предвидено да се изгради пешеходна пасарелка, която ще реши проблема с нерегламентираното пресичане. Достъпът до нея ще се осъществява с асансьори и стълбища, осигурявайки достъпна среда и за хора с увреждания. Цялата дължина на пасарелката ще е 50 метра и ще бъде изцяло покрита за удобство на пешеходците. Предвидено е и вътрешно осветление за тъмната част на денонощието.
Третият компонент на проекта предвижда цялостна рехабилитация на булевард „България“ и създаване на кръгово движение на кръстовището с „Беляковско шосе“ и „Краков“, където в момента на практика съществува сериозен проблем с трафика. Другото кръгово ще бъде изградено на кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и старото обръщало на тролеите.


Ключови думи
Магистрална
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати