Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Култура

В Конака ще представят 3D филм за църквата „Рождество Христово” в Арбанаси

  20.11.2019 12:36
В Конака ще представят 3D филм за църквата „Рождество Христово” в Арбанаси

 На 29 ноември от 14 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде представен 3D филм за църквата „Рождество Христово” в Арбанаси, изготвен от италиански екип, научи RegNews от директора на Музея Иван Църов. Филмът е заснет това лято и с него зрителите ще могат да направят виртуална разходка из впечатляващия със своите стенописи и архитектура храм. Той ще бъде достъпен безплатно в интернет. Ще може да се влиза от няколко сайта, но основно от сайта на Регионалния исторически музей – Велико Търново. Разбира се, не всичко ще бъде показано, за да се съхрани интересът към посетителите да видят „Рождество Христово” на живо, допълни той.

Италианският екип работи за Google и преди няколко години за правили цялостно заснемане на Велико Търново. Градът ги впечатлил много и са предложили на кмета да направят филм и за арбанашката църква. Г-н Панов ги пренасочил към музея, който финансира филма. Великотърновците, които посетят „Възраждане и Учредително събрание” в деня на представянето, ще бъдат първите зрители.

В същия ден и на същото място, но по-раано, от 11 часа, Регионалният исторически музей съвместно с музея в Гюргево и сдружение „Данубиус” – Русе ще представят изложбата „Участието на румънци и българи в Руско-турската освободителна война”. Очаква се на откриването да пристигне сериозна делегация от румънския град. Тогава ще бъде подписано и споразумение за бъдещо партньорство по различни проекти между двата музея.

Ана Райковска  


Ключови думи
филм "Рождество Христово" Арбанаси Конака
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати