Петък, 30 Сеп 2022
            
Местни избори 2019

Административният съд потвърди избора на кмет на Лесичери

  18.11.2019 10:41
Административният съд потвърди избора на кмет на Лесичери

Решението на Общинската избирателна комисия в Павликени, с което за кмет на с. Лесичери е избран Димитър Митрев от "БСП за България", потвърди Административният съд във Велико Търново. До делото се стигна заради жалба от друг от кандидатите да управлява павликенското село – Георги Цолов, издигнат от МК „ВМРО БНД (НФСБ, ЗНС)“. Според жалбата изборният процес в Лесичери е опорочен - според член на секционната комисия имало неправилно отчетени 3 бр. действителни бюлетини и 1 недействителна бюлетина била отчетена в полза на кандидата на БСП като действителна. Предвид малката разлика от 4 бюлетини, която би обусловила извод за основание за провеждане на балотаж, жалбоподателят поиска от Съда да допусне проверка на подписите в списъка за гласували, броя на бюлетините, определянето им като действителни или недействителни, преброяването им и отразяването им в протоколите на СИК и ОИК.
Според решението на Административния съд във Велико Търново обаче в хода на изборите не са допуснати съществени нарушения на правилата на Изборния кодекс за гласуване, преброяване на гласовете и определяне на изборните резултати. При направения от Съда оглед на бюлетините в присъствието на страните е установено, че действителните и недействителни бюлетини са точно толкова и такива, както са отчетени в протокола на СИК и правилно са отчетени за всеки от кандидатите.
Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд с жалба, депозирана чрез ВТАС, в 7-дневен срок от съобщението за постановяването му.


Ключови думи
Лесичери
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати