Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Празникът на еленския бут събира хиляди гости от цяла България

  16.11.2019 15:02
Празникът на еленския бут събира хиляди гости от цяла България

Колко топло посрещат гостите си показаха и днес в Елена. В града тече Празникът на еленския бут – събитие, възникнало преди 8 г. с идеята да възроди спомена за традиционния за града сбор, правен около Димитровден. С всяка година обаче то се надгражда и днес стабилно заема мястото си сред най-колоритните празници не само в региона, но и в страната. Какъв интерес предизвиква Празникът на еленския бут личи от километри – стотици автомобили и автобуси от цяла България се запътиха към града, за да усетят отново балканджийското гостоприемство.
Празникът официално бе открит от кмета на Елена инж. Дилян Млъзев. Облечен в характерна за този край носия, той пожела на всички гости да им е сладко, да им е пивко и да се забавляват.
Събития като това са също социална политика, защото сплотяват хората, каза и социалният министър Бисер Петков, който бе специален гост на Празника. Мечтата си 18-тото издание на Празника на еленския бут да е вече международно изрази и зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов, който също бе сред официалните гости. Иванов апелира към производителите в сферата на хранително-вкусовата промишленост да пазят традициите и увери в нагласата на ведомството, част от ръководството на което е, и занапред да продължи да подкрепя браншовите организации – както иноваторите, така и тези, които запазват местните продукти.
Елена винаги ще остане в сърцето ми, сподели и председателят на немската благотворителна организация „Помощ за България” Юрген Мюлер. Организацията неведнъж е помагала на Елена, а на днешния празник Мюлер бе придружен от съпругата си Рия. Гостите на балканския град бяха поздравени и от Костадин Димитров – председател на местния Съвет по туризъм. Съветът, заедно с Общината, са организатори на Празника на еленския бут. Усилията им, освен хилядите гости от цяла България, уважиха зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, кметове на общини, председатели на Общински съвети, представители на различни институции.
Достоен завършек на церемонията по откриването на VIII Празник на еленския суджук бе изпълнението на Клуба за народни танци „Плетеница”, който разтресе площада в центъра на града с Търговско хоро. Минути по-късно под съпровода на Берковската духова музика и в ритъма на Право хоро множеството се отправи към парка при Бакаловата къща. Там от рано сутринта в специално обособен кът сръчни еленчани показваха всички ритуали, изпълнявани при коленето на прасе. Сред касапите бе и Антон Антонов. Иначе зъботехник, Антонов е единственият, който участва във възстановката от самото раждане на Празника на еленския бут до днес.
Едно от много важните неща е да се внимава да не се прегорят бутовете на закланото вече животно, иначе се надуват и кожата се отлепва, разкри една от тайните на майсторлъка около прибирането на прасето Антонов. Главно действащо лице пък бе бай Йордан Станев. Сега, ако го потърсите под това име, никой няма да се сети за кого питате, но ако попитате за Космата, веднага ще ви изпратят при човека, с намигване разказаха другите участници във възстановката.
До всичко, което знаят местните, се докосна и Събин Ранков – един от най-колоритните участници във второто издание на Master Chef и настоящ екранен партньор на шеф Андре Токев в предаването „Ловци на храна” по bTV.
Тук съм, за да се насладя на традициите. Израснал съм в Троянския балкан и ще ми е любопитно да видя дали има разлики между традициите в Елена и при нас. Ако трябва да приготвя нещо с еленски бут, просто бих препекъл малко хляб и бих го сервирал възможно най-семпло. Този деликатес няма нужда от допълнителни вкусове, неговият си е достатъчен. Ако пък трябва да сготвя нещо от сурово месо от свински бут, бих го метнал с много зеленчуци в, разбира се, гювеч, направен от троянските майстори на керамиката, сподели Ранков.
И докато в парка пред Бакаловата къща всички се суетяха край прасето, на центъра на Елена продължи концертът. Ива Давидова, местни и гостуващи самодейни състави забавляваха гостите на Празника на еленския бут. Тяхната извява по по програма е до 16.30 ч., когато на сцената излизат Васил Денев и оркестър „Гергьовден” със солист Полина Стефанова. В 18 ч. е ред на Николай Славеев с бенд и солист Красимира Георгиева. В 19.30 ч. пък организаторите са предвидили празнична заря.
Този, който не е успял днес да стигне до Елена, има шанса утре да се докосне до нравите в балканския град. В 11 ч. в неделя в парка пред Бакаловата къща е „Да ви е вкусно и сладко с традиционните еленски гозби”. В 12 ч. на сцената на площада излиза Сава Матеев с оркестър. Богата програма е още един щрих към доброто настроение, което създава Празникът на еленския бут.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на еленския бут Дилян Млъзев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати