Вторник, 16 Мар 2021
            
Култура

„Театър 220“ при ПГЕЕ става на 15 г.

  13.11.2019 13:37
„Театър 220“ при ПГЕЕ става на 15 г.

15 години ще отбележи на 14 неоември "Театър 220" при ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" в Горна Оряховица. Честването ще започне от 18.30 ч. в салона на НЧ "Напредък - 1869".
Като на шега през 2004 г. във връзка с 45-тата годишнина на гимназията, група ученици под ръководството на Рена Дранкюлева подготвят ученическата пиеса на Мария Маринова "Бомба в училище". Постановката не само, че се играе с удоволствие от участниците, но се приема и много добре от публиката. И така се „ражда“ днешният младежки „Театър 220“.
През 2014 г. трупата отбеляза своята десета годишнина. На сцената се събраха 26 бивши и настоящи участници.
Следващите 5 г. са най-активният и ползотворен период на трупата. През 2015 г. с „Милионерът“ и „Боряна“ от Йордан Йовков „Театър 220“ участва в три фестивала, печели трета награда в Бургас с „Боряна“, индивидуални награди на Мария Ламбова и Антъни Дукатски; Русе – индивидуални награди на Мария Ламбова, Антъни Дукатски и Анабел Некова
През 2016 г. „Лелята на Чарли“ от Томас Брандън носи индивидуална награда за Николай Ганчев и Иван Велев в Бургас. През същата година „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Еманюел Шмит носи най-голямата награда – Специалната награда на журито на фестивала „Бургаски изгреви“, Награда за най-добър спектакъл на Националния фестивал в с. Драганово, Награда на Кметство Самоводене за спектакъл от фестивала „Малкият принц“ във Велико Търново
През 2017 г. в училищния „Театър 220“ продължават да играят някои завършили вече ПГЕЕ момичета и момчета. Николай Ганчев, Анита Дереджиян, Иван Митров, Антъни Дукатски, Иван Велев не слизат от театралната сцена.
Пак в 2017 г. „Змейова сватба“ от Петко Тодоров печели награда за най-добро музикално оформление и най-добра женска роля на Анита Дереджиян, поощрения за актьорско майсторство на Радостин Стоянов, Иван Митров и Иван Суванджиев в Бургас. „Грехове“ по романа на Димитър Талев „Железния светилник“ пък грабва Първа награда в Бургас и индивидуални награди за Мария Ламбова, Силвия Иванова, Николай Ганчев; Поощрителна награда за спектакъл, наградата на публиката и награда за женска роля на Мария Ламбова от „Малкият принц“ във Велико Търново; награда за женска роля на Анабел Некова в София.  
„Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич донася Награда за женска роля на Силвия Иванова в Бургас, Драганово и Велико Търново през 2018 г. „Татул“ участва в театрални форуми без конкурсен характер, а „Скъпа Елена Сергеевна“ от Людмила Разумовская е подготвена и представена във връзка с 50-годишния юбилей на ръководителката на състава Рена Дранкюлева. Това е първа постановка изцяло от завършили вече ПГЕЕ участници, които продължават да представят своето училище на различни театрални фестивали. Пиесата носи Втора награда в Бургас и индивидуални награди на Николай Ганчев, Иван Велев, Антъни Дукатски и Анита Дереджиян; Награда за най-добър младежки спектакъл и индивидуална награда на Николай Ганчев в Драганово.
В юбилейната 15-та година „Театър 220“ възстановява с известни промени в състава постановката „Хотел между тоя и оня свят“ и става Лауреат втора степен на Международен театрален фестивал „Приятели на България“ в Албена.
Каним всички настоящи и бивши желаещи, всички наши приятели, всички, които са ни подкрепяли през годините, да посетят нашия юбилеен спектакъл, канят от „Театър 220“.


Ключови думи
Театър 220 ПГЕЕ Рена Дранкюлева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати