Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Историческият музей във Велико Търново почете своите дарители

  01.11.2019 13:59
Историческият музей във Велико Търново почете своите дарители

За 13-та поредна година Регионалният исторически музей в старата столица организира в Деня на народните будители изложба с част от даренията и събра дарителите, за да им отдаде полагащата им се почит и уважение. 55 са те от 1 ноември 2018 г. до днес, а дарените експонати, постъпили за този период са над 200. Куратор на изложбата е уредника в РИМ – Велико Търново Боряна Боянкинска, която разказа повече за най-интересните от тях. „Освен експонати, тази година бяха дарени и книги, включително авторски, за нашата библиотека. Благодарение на дарение от Велислав Стефанов музеят разполага с купи и медали на световния и европейски шампион по щанги Румен Русев. Дарителят ги е закупил от спортиста. Те попълват нашия фонд от спортни отличия от периода на най-новата история. Постъпиха много етнографски материали, абитуриентска рокля от 1981 г. с дарител Боряна Денчева, завършила II гимназия. Получихме и дарение от наследниците на търновските кметове. Този призив бе отправен към тях от Тодорка Недева при премиерата на книгата й. Именно на този призив се отзоваха няколко фамилии. Постъпиха мастилница и попивателна на кмета Димитър Раев, книжки, писани от кмета Владимир Даскалов, печат и линийка от арх. Теофил Теофилов. Като експонат вече и подарък, който е получил Емануил Серафимов от Военното училище – копие на камата на Левски. А настоящият кмет инж. Даниел Панов дари албум със снимките на всички кметове от първия – Георги Живков до сегашния”.
Най-малката дарителка е 6-годишната търновка Ралица Пенчева, която е предоставила за музея вотив – метална пластина, в случая изобразяваща момиче, чието предназначение е да измоли здраве и зачеване на рожба на този, който я носи. Все още специалистите не са се произнесли за точната датировка, но най-вероятно е от първата половина на 20-ти век.
С много прецизна изработка е знамето, дело на Елисавета Георгиева, дарила го на музея на 22-ри март 2019 г., по случай Празника на Велико Търново. Тя е родом от Панагюрище, а знамето, което е избродила върху коприна със златна сърма, е посветено на Асеневци. Поривът да направи знамето бил спонтанен, когато дарителката била в Търново, а техниката, която е използвала, е тази на Райна Княгиня.

Най-новата си книга „Спортната слава на Велико Търново” и снимки, е дарил за библиотеката към музея журналистът Ангел Ганцаров, затова днес също беше сред групата на дарителите.
Изложбата бе открита от директора на музея д-р Иван Църов, който изказа горещата си благодарност от свое име и от името на всички музейни работници за това, че те са се разделили със свидни спомени, в името на това да бъдат видяни от повече хора. И че те се нареждат сред съвременните будители. Всички дарители получиха тържествено свидетелството си за дарение, както и правото да посещават търновските музеи една година безплатно.   
Да получи свидетелството от името на наследниците на кмета арх. Теофил Теофилов се яви неговата внучка – четвъртокласничката Яна Евлогиева.        
Ново дарение направи днес Венета Камбурова – правнучка на Стефан Камбуров – родом от Търново, крупен търговец и участник в Епархийския съвет в Цариград (1871). Интересна е личността на нейния дядо. Като търговец той е работил и в Манчестър, и в Истанбул. След Освобождението се прехвърля в България, по-точно в Русе, където умира. Зетят откъм по-голямата му дъщеря е Георги Кирков – основател на Картографския институт и пълномощен посланик в Лондон и Виена. Стефан Камбуров е направил първия препис на Търновската конституция. А чантата, в която той вкарвал документите си по месеци, както и негови снимки от днес са притежание на музея.
 Великотърновският музей само след година и половина ще навърши 150 години. Той е по-стар и от общината и от третата ни държава, и съхранява около 250 000 културни ценности. Годишно през експозициите минават около половин милион души.
Ана Райковска

 


Ключови думи
дарители музей Иван Църов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати