Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Пикът на грипа във Великотърновска област ще е във втората половина на януари 2020 г.

  31.10.2019 13:45
Пикът на грипа във Великотърновска област ще е във втората половина на януари 2020 г.

Пикът на грипната вълна в областта се очаква да е от средата на януари следващата година, прогнозират от РЗИ – Велико Търново. Днес в сградата на инспекцията д-р Ирина Млъзева от „Надзор на заразните болести” и директорът д-р Евгения Недева разясниха новостите в мониторинга на грипното заболяване и в имунизационния календар.

 4 щама ще ни ударят тази зима

От група А са „Бризбейн” (бившият свински грип) и „Канзас”, а от група Б – „Виктория мегата” и „Колорадо”. Хубаво е, че противогрипните ваксини за тази година, които се очакват по-масово да бъдат доставени в аптеките, са четиривалентни и успешно ще противостоят на заболяването.

 От утре – 1 ноември започва редовното и всекидневно събиране на данни за от лечебните заведения. То ще продължи до 31 март 2020 г.

 Специалистите припомнят, че грипните заболявания са твърде сериозни и не трябва да се неглижират. В България те продължават между 3 и 4 седмици и така за кратко време стигат до 300 заболели на 10 хиляди души. В пика на болестта преболедуват от грип между 250 и 300 хиляди души. Грипните вируси засягат лица от всички възрастови групи. При хората на и над 65-годишна възраст заболеваемостта е ниска, но процентът на усложнения и смъртност е висок. Ваксината при тази възрастова група намалява усложненията до 60%, а смъртните случаи до 80 %. Затова тази година част от възрастните хора ще бъдат ваксинирани безплатно.

 Право на безплатна противогрипна ваксина имат всички  с непрекъснати здравноосигурителни права на и над 65-годишна възраст

Разширяването на имунизационния обхват цели да снижи броя на заболелите от грип. В тази целева група, която обхваща програмата, хората трябва да са навършили 65 години към датата на поставяне на ваксината. То ще е безплатно, както и задължителния преглед при личния лекар преди ваксинирането. Именно личният лекар поставя ваксината. Срокът за имунизацията е от 31 октомври до 31 декември. Здравно неосигурените на тази възраст също получават безплатна ваксина, но трябва да заплатят прегледа при джипито. Проблемът е обаче в доставянето на ваксината, което все още се бави.

  РЗИ ще има право да предписва временно затваряне на частни школи и училища заради грип. Това е новото тази година. Здравната инспекция ще има по-голяма свобода при обявяване на грипните ваканции, като ще може да се произнася за едно отделно училище, ако заболелите там са голям процент. Обявяването на грипните ваканции е традиционна крайна мярка, която обаче според д-р Млъзева и д-р Недева няма доказан ефект.

Промени в имунизационния календар

Три са основните промени в имунизационния календар, които Министерството на здравеопазването въвежда и са заложени в Наредбата за имунизациите в България. Отпада проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст. Освен това отпада основната имунизация на пневмококова конюгирана ваксина при деца на 3-месечна възраст.

Ана Райковска


Ключови думи
грип щам
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати