Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Венцислав Стоев дава нов живот на бившата сграда на БНБ в Горна Оряховица

  26.10.2019 18:51
Венцислав Стоев дава нов живот на бившата сграда на БНБ в Горна Оряховица

Бившата сграда на Българска народна банка, в която сега се помещава „Пощенска банка”, вече има нов собственик. Сделката между „Юробанк”, която е собственик на Пощенска и на сградата, и „Венон 96” ООД, която пък е на горнооряховския бизнесмен Венцислав Стоев е от март, но окончателно бе финализирана през август с предаване на владението. „Пощенска” ще остане под наем още няколко месеца, докато приключи обединението с „Пиреос”.
Това е втората знакова сграда в Горна Оряховица, която Венцислав Стоев купува тази година. Преди няколко месеца Общината му продаде сградата на ГУМ. Докато за ГУМ вече има стратегия и се прави проектиране за преустройството, за сградата на БНБ няма някаква ясна концепция, призна новият собственик. Това са трудни инвестиции, от които поне 5-6 години принадена стойност не се очаква. Икономическата ситуация в Горна Оряховица не предполага да се печели от такива обекти. Но пък нещата могат да се променят след време, надява се Стоев. Едната от причините да инвестира в сгради е, че доходността на парите от лихви е почти никаква. Но има и друга причина и тя е нежеланието да вижда рушащи се сгради в центъра на Горна Оряховица. Това са емблематични сгради за нашия град, а не се поддържат и това неизбежно ще доведе до саморазрушаване. Имам амбицията да им придам съвсем нов облик и нова функция, дори и да не ми носят печалба, обясни Венцислав Стоев.
Първата задача след придобиване на сградата била да се изчистят пораженията от гълъбите. На практика Банката ползва само първия етаж, горните етажи са изоставени, а на тавана сигурно човешки крак не е стъпвал 20 години. През годините са се натрупали 30-40 см птичи тор, който бил изриван в продължение на дни. След това покривът е запечатан, за да не влизат отново птиците. Напролет ще се направи ремонт и на самия покрив. Дотогава задачата ще бъде да се разчистят всички етажи от натрупани мебели, техника, стотици каси и какво ли още не.
Сградата е строена в началото на 70-те години на миналия век за нуждите на Българска народна банка и надписът още стои на фасадата. По същото време е правен и ГУМ и другите основни сгради по центъра. За разлика от ГУМ обаче тук строителството е било много качествено. Покривът на ГУМ тече от десет места, а тук няма нито един теч. Основният зид е 90-сантиметров, главният трезор е правен да издържи и бомбена атака. Впечатляващо с качеството си строителство, каквото не се вижда често. И най-важното сградата има пълна документация и планове на всички системи. Това също го няма нито в ГУМ, нито пък в повечето стари сгради.
В началото на демокрацията сградата е купена от „Балканбанк”. След фалита й тук се нанася ДЗИ. Последният собственик е „Юробанк”, чиято собственост е „Пощенска”, а вече и „Пиреос”.

 


Ключови думи
Венцислав Стоев БНБ Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати