Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

С хора, слова и курбан в църквата „Свети Димитър” Велико Търново отбеляза Димитровден (СНИМКИ)

  26.10.2019 14:04
 С хора, слова и курбан в църквата „Свети Димитър” Велико Търново отбеляза Димитровден (СНИМКИ)

Димитровден за Велико Търново е троен празник, защото градът почита освен именниците и строителите си, особено се гордее с датата, ознаменувала началото на въстанието на Асеневци, възраждането на българската държава и възхода на Второто царство.

 Тържественото отбелязване на празничния ден в старата столица започна със света литургия в храма „Успение Богородично”, а после литийното шествие мина по Владишкия мост към сакралната църква „Свети Димитър” в Асенова махала. В двора й, в присъствието на официални лица, строители и миряни, временно изпълняващият длъжността кмет на Велико Търново Снежана Данева – Иванова поздрави всички с празника: „Днешният ден е особено емоционален за всеки търновец. 26 октомври е ден, който изпълва със силни чувства на гордост и достойнство. Така трябва да е за всеки, чийто живот е свързан с историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Преди 834 години тук, в тази свята за целия български народ църква се случва едно от най-паметните и славни събития в нашата история. Братята Петър и Асен се изправят срещу една велика сила – Византийската империя. Те успяват с мъдрост, далновидност и решителност, с помощта на целия български народ, но и водени от силната си вяра. Въстанието през 1185 г. дори надхвърля пределите на изконните български земи. От Търново е поправена страшната неправда, нанесена през 1008 г. Датата 26 октомври 1185 г. винаги ще бъде сред най-светлите лъчи в цялата история на България. Затова, дълг на всеки от нас е да помним и да разказваме на нашите деца за този славен общобългарски акт. Знанията за миналото носят завети и уроци, които са непреходни.

Днес отбелязваме Димитровден – един от най-големите християнски празници. Поздравявам всички, които носят името на небесния покровител на Търновград. Честити да са строителите, достойните наследници на майстор Колю Фичето. Благодаря на Камарата на строителите, задето заедно работим за доброто бъдеще пред Велико Търново. Поздравявам също така архитектите, инженерите, конструкторите и всички хора, които са ангажирани в строителството. Честит празник!”

 Първата си публична изява на този светъл ден имаше и новоизбраната председателка на Областното представителство на Камарата на строителите Ина Минчева – Кържилова, която също отправи приветствени слова за празника: „Щастлива съм за възможността да поздравя от тук всички колеги, свързани със строителния бранш. Всички знаем, че строителството е един от най-рисковите и стресови отрасли в нашата икономика. Но тук сме не, за да се оплакваме, а да направим равносметка за изминалата строителна година и да се поздравим с постигнатите резултати. И най-вече, да си пожелаем един още по-добър строителен сезон. Тук е мястото и времето да отбележа, че във Великотърновска област има регистрирани в Централния регистър на строителите в България 140 строителни фирми, като 75 от тях са и членове на Камарата на строителите. Щастлива съм и приемам с чест отговорността да бъда председател на Областното представителство на Строителната камара.

 На Димитровден строителите са се събирали по домовете си да починат и отново по Гергьовден да се съберат за новия строителен сезон. Но за съжаление, или за радост, ние няма да спазим тази традиция и то благодарение на новите строителни технологии и материали. Строителният процес вече е непрекъснат.

 Уважаеми гости и колеги, поздравявам ви с професионалния празник на строителя и ви желая много здраве, вяра, оптимизъм и вдъхновение. Бъдете здрави и благословени! Бъдете честити и устоявайте на всички бури!”

Г-жа Ина Минчева не пропусна да отбележи, че именно край Велико Търново, на манастира „Св. Троица Колю Фичето,” за пръв и единствен път отбелязва името си на свой градеж.

 Благодарствен молебен отслужи отец Славчо, а след него, в духа на празника, в двора на църквата „Свети Димитър” писнаха гайди и гъдулки, а фолклорният ансамбъл „Искра” зарадва всички с кръшни хора.

 Спазена бе и друга традиция. Великотърновското представителство на Камарата на строителите отново бе осигурило курбан, който след като бе благословен от отец Славчо, бе раздаден на миряните за здраве и берекет.

Ана Райковска

 

         

 


Ключови думи
Димитровден Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати