Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Половината от асансьорите в Търново спират до 10 години

  15.09.2019 16:21
Половината от асансьорите в Търново спират до 10 години

Тревожно е бъдещето на поне 50% от асансьорите във Велико Търново, научи „Кореспондент“. Очаква се до 10 години половината от съоръженията в старата столица да бъдат извън строя. Причината за това е, че те са на повече от 40 години и са напълно амортизирани. Разбира се всички съоръжения могат да бъдат ремонтирани, но огромният проблем е, че няма да има кой да ги поддържа.

„Все повече назрява този проблем. От наша страна изпитваме трудности да осигурим асансьорна поддръжка за Велико Търново и за съседните градове. Установяваме, че все по-малко специалисти има в тази област. Няма специализирани училища, където децата да се обучават в тази специалност. С напредването на времето служителите, които до момента са поддържали асансьорите, се отказват или се пенсионират. На тяхно място обаче няма кой да поеме обслужването на асансьорите“, твърди частният домоуправител Христо Данев, който от няколко години се бори с проблемите в етажната собственост.

В града има 5-6 фирми, които обслужват асансьорите, но те са с препълнен график и все по-трудно успяват да покрият града, обяснява Христо Данев. По думите му вече има сгради, на които се налага да чакат по 1-2 месеца, за да се намери фирма, която да обслужва асансьорите им.

„За този период асансьорът е спрян, защото няма кой да го поддържа. И мнението на асансьорните специалисти е, че след около 10 години половината от асансьорите няма да функционират поради липса на кадри, които да ги поддържат и да ги ремонтират. Най-често това ще са старите асансьори“, сподели още Христо Данев.

В тази връзка през следващите години предстои и масово увеличение на таксите, които ще плащат семействата в кооперациите. Причината е, че поради липсата на асансьорни техници техните възнаграждения се вдигат и следователно услугите им поскъпват.

„Осигуровките също са големи за този вид специалисти и за да си вършат работата те трябва да работят с определен брой асансьори, които да поддържат. Колкото повече ограничаваме тяхната работа, толкова повече сградите и асансьорите ще страдат, тъй като няма да има кой да ги поддържа“, каза още Христо Данев.

В областта няма училище, което да е реализирало паралелка за асансьорни техници. От 10 години дори в София нямаше желаещи да учат тази специалност. Все пак в Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“ в столицата от тази учебна година са се записали 10 деца, които ще възобновят обучението по професията.

Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
асансьори техници спират
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати