Сряда, 24 Мар 2021
            
Култура

3D мапиг шоу, концерти, спектакли и още куп събития във В. Търново до края на септември

  15.09.2019 09:14
3D мапиг шоу, концерти, спектакли и още куп събития във В. Търново до края на септември

До края на септември във Велико Търново ни очаква пъстър калейдоскоп от културни прояви.

От 13-ти до 15-ти септември е фиестата Un Beso – фестивал на танците и латинската култура. Интересни са участниците тази година. Сред тях е гръцката звезда Пердо Сантана. Певецът, роден в Каракас, Венецуела започва кариерата си в едни от най-добрите оркестри в Латинска Америка. Живял е доста години в Мадрид, а от 2010 г. се преселва в Атина. Пердо Сантана е от световните звезди в стиловете салса, бачата, ча-ча, румба, кизомба, болеро и т.н. Проектът на живота му е в сферата на цялостното обучение по латино танци и ритми. В събота, 14-ти септември, от 14 до 18 часа ще има професионални уроци по салса и бачата с „Ретро денс спорт” (Илия Илиев и Деси Илиева – любими и много известни преподаватели в България). Танцовите изяви ще продължат през целия ден. От 21 часа е концертът на Пердо Сантана, а от 22 часа – латино парти за хора от всички възрасти.

От 15 септември продължават прожекциите от „Лятно кино под звездите” в Летния театър в парк „Марно поле”

19-ти септември е театрален ден

На 19-ти септември Община Велико Търново е подготвила театрален спектакъл – подарък за гражданите на старата столица. Това е „Разпитът” на Христо Мутафчиев, посветен на 180-годишнината от рождението на Христо Ботев. Карловецът Христо Мутафчиев, който е и режисьор на спектакъла, го прави върху исторически документи от процеса срещу Васил Левски. Участва и Веселин Плачков. Премиерата на „Разпитът” е в Карлово, а представленията се играят само на места, в които е доказано, че има основани комитети от Апостола.

Във Велико Търново спектакълът ще се играе два пъти, в салона на читалище „Надежда” – от 17 и 19 часа. Входът е безплатен.

Също на 19-ти, в МДТ „Константин Кисимов” от 19 часа в Голямата зала, е премиерата на „Зех тъ, Радке, зех тъ”.

20 – 23 септември – Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите

20 септември (петък) от 17 часа - Откриване на изложба живопис на Светлана Петкова. Концерт на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов - пиано. Класика и музика от Учителя Петър Дънов. Културната проява е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Предпразничният 21 септември подгрява настроението с фестивал и 3D мапинг шоу.

На 21 септември от 16, 30 часа с дефиле пред Музикално-драматичния театър започва XIII-ят Международен фестивал на военните духови оркестри. Официалното откриване и представяне на участниците с кратка шоу програма е половин час по-късно. Общият брой на участниците е над 200 човека. Сред тях са оркестърът на Националната гвардия на Алжир, на Академията на военно-въздушните сили от град Брашов, Румъния, Представителният гвардейски духов оркестър – София, Представителен оркестър на сухопътните войски с мажоретен състав от Троян, Фестивален военен оркестър – символичен домакин, който включва оркестрите на НВУ „Васил Левски” и втора механизирана бригада – Стара Загора, и представителен курсантски блок. Не трябва да се изпуска изпълнението на мажоретките от гр. Троян, защото техният състав е сред най-добрите в страната. На 22 септември, неделя, военните оркестри ще вземат участие и в празничната програма по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България.

В 21 часа е 3D мапинг спектакъла „Царевград Търнов” върху стените на ХГ „Борис Денев”.

22 септември – Ден на Независимостта. Празничната арка пред пощата ще е с текст от Манифеста за обявяване на Независимостта.

23 септември - от 10,30 до 12,30 е дефилето и шоу-спектакъл на участниците във Фестивала на военните оркестри. Началото е от площад „Велчова завера”, а шоуто е на площада пред Царевец.

На 25-ти септември е втората премиера на комедията „Зех тъ, Радке, зех тъ” на МДТ „Константин Кисимов”.

От 26 до 29 септември ще се проведе 17-тия Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”. Концертите са в театъра.

На 26 септември от 17,30 часа се открива юбилейната изложба „Ревизия”, посветена на 75-годишнината от рождението на проф. Стефан Груев – виден български художник и типограф.

На 28 септември от 10 часа в парк „Дружба” ще се случи един интересен танцов флашмод на група ентусиазирани танцьори, които се надяват да привлекат много от намиращите се хора в парка. 

Последната инициатива за месеца е на 29 септември, когато от 10 до 13 часа е седмото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга”. То е  организирано от Община Велико Търново и „Екопак България”.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
събития културна Велико Търново септември
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати