Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Велико Търново става част от екологичната инициатива „Стара хартия за нова книга“

  21.08.2019 14:46
Велико Търново става част от екологичната инициатива „Стара хартия за нова книга“

Велико Търново става част от екоинициатива „Стара хартия за нова книга“, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането и разделното събиране на отпадъците, да разберат как да опазват природата и защо това е толкова важно. Кампанията насочва вниманието на малчуганите и към четенето.
Във Велико Търново инициативата ще се състои на 29 септември от 10,00 до 13,00 ч. в парк „Марно поле“ – край централния вход. Дебютното участие на Старата столица в акцията е с подкрепата на кмета Даниел Панов. Организатори са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“.
Събитието ще се превърне в истински празник за малки и големи. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне пет килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, изненади и подаръци от партньорите на инициативата. Колкото повече стара хартия съберат малчуганите, толкова повече дървета ще бъдат спасени от изсичане, припомнят организаторите.
За да има достатъчно книги за участниците в кампанията, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия, ще може да избере само една книга, но не повече. Децата, събрали допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ - „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.
Кампанията стартира през 2013 година, а в настоящото ѝ издание се включват общо пет града – Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново. Партньори са и петте регионални библиотеки. Средствата от събраните количества стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нов тираж на двете специални издания на екологична тематика. За шестте години досега в инициативата са се включили над 37500 деца. Те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42470 книжки. В резултат – от изсичане са спасени 2548 дървета.


Ключови думи
хартия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати