Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

На Голяма Богородица 19 църкви във Великотърновска област ще имат храмов празник

  13.08.2019 13:56
На Голяма Богородица 19 църкви във Великотърновска област ще имат храмов празник

На 15 август православната ни църква отбелязва най-големия летен християнски празник Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

В 18 църкви с името „Успение Богородично” във Великотърновска област ще забият камбаните, а стотици и хиляди вярващи ще се стекат към тях, за да запалят свещица и да измолят здраве за близките си, както и покровителството на Божията майка. В 19-та, тази в Къпиново, богомолци няма да има. Тя отдавна е изоставена и в руини, а там е погребан св. Преподобни Сергий Къпиновски.

8 са църквите във Великотърновска община – в старата столица, Арбанаси, Килифарево, Присово, Пчелище, Райковци (селце с трийсетина души население), Шодековци и споменатата в Къпиново. В Горнооряховско църквите с това име са в железничарския град, с. Стрелец, с. Драганово и в Долна Оряховица. В община Лясковец храмов празник ще имат църквата в с. Добри дял, в Еленско има такава църква в общинския център, с. Руховци и с. Тодювци. Две са в община Павликени – с. Димча и с. Михалци и една в Стражица, която на този ден отбелязва и Празника на града.

От времето на Второто българско царство са църквите

„Успение Богородично” във Велико Търново и Арбанаси

Търновската се намира в Асенова махала, на мястото на средновековния манастир „Успение Богородично“. В манастирската църква цар Калоян положил мощите на Света Филотея Търновска, живяла през ІХ век. Нетленните мощи на тази православна лечителка и духовна наставница днес се намират в румънския град Куртия де Арджеш.

През ХІV век цар Иван Александър изпратил първата си жена Теодора в този манастир, където тя против волята си станала монахиня. Същата орис сполетяла и втората царска съпруга – еврейката Сара–Теодора, която прекарала остатъка от живота си в Светата обител, но не като монахиня, а заобиколена от синове и внуци.

Днешната църква е построена е през 1923 г. и открита на 19 декември 1923 г. Ктитор и инициатор за изграждането ѝ е Христо Енев. С доброволен труд и средства помогнало и местното население. Имената на многобройните дарители на храма са изписани на мраморна плоча при входа му. Църквата притежава две стари икони на по 200 години, на които са изобразени Св. Георги Победоносец и Св. Мина. Иконата на Св. Петка е от 1854 г. Иконостасът е дело на резбаря Илия Косев.

Арбанашкият манастир „Св. Богородица" е основан през Второто българско царство по време на размирните години при управлението на Шишмановци. За изграждането му съдействал патриарх Евтимий. След падането на столицата Търново през 1393 г. манастира „Св. Богородица” оцелява като по чудо. През първите векове на османското робство той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява след постоянните набези на кърджалиите. През XVII – XVIII век Арбанашкият манастир „Св. Богородица” е възобновен от местното население и става девически. Сегашната църква „Успение Богородично”е построена през 1680 г. и е най-старата сграда в манастира. В началото храмът изпълнявал ролята на енорийска църква в тази част от селото. През 1716 г. по инициатива на троянския монах Даниел са построени жилищните сгради около храма и така се възобновява дейността на манастира. При последното нападение от кърджалии през 1798 г. църквата сериозно пострадала. Стенописите в нея са от два слоя. Украсата в наоса е от XVII век и тук са изобразени фигури на светци, сюжети из великите празници, страданията и др. На входа на женското отделение е изобразена празничната сцена „Успение Богородично”. През 1836 г. в манастира се издигат някои нови жилищни постройки и се построява камбанария над пората. В манастирската църква са запазени и някои интересни реликви. Това са кандило с формата на яйце, направено от сребро и украсено с плочки от злато. Друга старина в храма е кандилницата, подарена през 1680 г. от Кера, Гина и Лина. В олтара се пази голяма релефна плащеница от мораво кадифе извезана с бяла, жълта и синя коприна. На нея е изобразеното тялото на Исус Христос, а до него апостолите и Дева Мария. Тези старинни реликви, както и други, са събрани в манастирския музей.

 И в търновската, и в арбанашката църкви се съхраняват

 чудотворни икони на Света Богородица

Търновската е с гръцки надпис, цялата обкована със сребро. По време на турското владичество, според писанието, с молитвите и застъпничеството на Пресвета Богородица чрез тази икона били излекувани децата на турския бей. За благодарност иконата била обкована със сребърна риза.

Далеч по-известна с чудодейната си сила е иконата на Богородица Троеручица в арбанашката църква „Успение Богородично”, затова при нея на Голяма Богородица се събират хиляди богомолци от цялата страна.

Освен, че лекува и дава сили, чудотворната икона в Арбанаси на няколко пъти е предпазвала манастира от пълно унищожаване. Вярва се, че иконата помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, задължително изпълняват следния ритуал - след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ще ги чуе. Падне ли паричката, желанието за рожба няма да се осъществи.

Ана Райковска

 

 

 

 


Ключови думи
Голяма Богородица църкви във Великотърновска област арбанашка
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати