Понеделник, 15 Мар 2021
            
Други

Разпоповци още пази спомен за Селянина с колелото, но родната му къща се руши

  04.08.2019 15:05
Разпоповци още пази спомен за Селянина с колелото, но родната му къща се руши

Родната къща на големия български актьор Георги Георгиев - Гец в Елена се руши, алармираха жители на възрожденския град. Днес домът на народния ни артист е почти изоставен, а идеята да се превърне в музей е напълно забравена.

Всъщност родната къща на Гец се намира в село Разпоповци, което отдавна е част от Елена. Актьорът, който помним като Селянина с колелото, се прощава с дома си още приживе, като семейството му решава да го продаде заради финансови проблеми.

„Но след години пак поиска да си купим някакво място, за да си построим малка къщичка там – теглеше го родният край. От Общината обаче не му разрешиха. Това страшно го обиди и оттогава ходеше в Разпоповци само от време на време - да се види с двама-трима приятели. Огорчен си отиде от доста неща“, казва в интервю синът на актьора Иван Георгиев, който също почина преди четири години.

Мостът, на който Гец е видян за последно

Явно през последните две десетилетия къщата на Гец не е намерила добри стопани, защото днес тя се руши. На нея дори няма паметна плоча, която да показва, че някога там е живял великият ни актьор. Според жителите на Разпоповци сега има квартиранти, които обаче не бяха открити от екипа ни, за да разкажат повече за къщата.

А малцина днес помнят Георги Георгиев - Гец. Надка Симеонова е една от последните жителки на селото, която е разговаряла с него.

„Идваше на разходка. Винаги разглеждаше реката от мостчето. Беше му любимо място. Говорихме си няколко минути, след което отиде да види къщата си и си замина за София. Тя е почти паднала къщичката, няма кой да я поддържа. После чухме, че е починал и разбрахме, че повече няма да го видим. А жена му, Бог да я прости, искаше пак да купи къщата и да направи изложба за Гец, но и тя се разболя“, спомня си Надка Симеонова.

Първите сценични прояви на Гец започват именно от читалището в Разпоповци, където днес е поставена паметна плоча.

Гец е роден на 4 октомври 1926 г. За първи път кандидатства в ДВТУ през 1947 г. Приет е след третия му опит. Завършва актьорско майсторство при проф. Филип Филипов, има и театрална специализация при известния съветски актьор и педагог народния артист Михаил Николаевич Кедров от Московския художествен академичен театър „Максим Горки“. Интересното е, че Георги Георгиев е строителен работник и сътрудник на вестници. През периода 1953−1991 г. играе в Народния театър в София.

Създава ярко очертани образи от българската класическа и съвременна драматургия. Филми – „А бяхме млади“, „Осмият“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Баща“ и много други. Една от най-добрите му и известни роли в киното е ролята на Йордан в „Селянинът с колелото“. За нея той получава награди на Варненския и Московския кинофестивали. След като се пенсионира, продължава да играе с пътуващи театри. Прякора Гец придобива от колегата си Димитър Бочев, тъй като в родния му край (с. Войнягово, Карловско) така наричали мъжете с името Георги.

Животът на Гец свършва на сцената. Получава инсулт по време на представление на пиесата „Ню Йорк, хотел „Плаза“ в гр. Стара Загора на 9 април 1996 г. Закаран е в местната болница. Състоянието му се влошава, изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, но се оказва твърде късно. Гец умира на 2 септември 1996 г., без да дойде в съзнание.

Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
Гец родна къща Разпоповци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати