Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

След 110 г. сухиндолци се върнаха по стъпките на Марко Вачков

  14.07.2019 06:08
След 110 г. сухиндолци се върнаха по стъпките на Марко Вачков

Делегация от Сухиндол, водена от кмета инж. Пламен Чернев и директора на „Винопроизводство“ в „Ловико Лозари“ инж. Станимир Стоянов, посети френската община Маросан. Визитата им се осъществи по покана на кмета Серж Пес.
Посещението беше по повод 110-годишнината от пренасянето на френския опит в кооперативното движение и основаването на първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация "Гъмза" в Сухиндол. Именно Марко Вачков, преди повече от век, пренася наученото в България и по този начин превръща Сухиндол в център на лозаро-винарската индустрия у нас.
Българската делегация посети първата кооперативна изба, основана през 1905 година, както и лозовите масиви в района. Делегацията присъства и на официалното откриване на обновената кооперативна изба.
„Французите от Маросан преди две години бяха при нас. Когато видяха, че пазим архивите на оригиналния устав на кооперацията, който е донесен от там, и направо ахнаха, защото при тях няма останали писмени следи. И сега не спират да се хвалят, че преди 110 години хора от България са дошли при тях, за да търсят кооперативен опит и да го пренесат“, сподели кметът инж. Пламен Чернев. По думите му преживяването в Маросан е било вълнуващо, защото цялата делегация на практика е преминала по стъпките на Марко Вачков.
„Видяхме много добро отношение на французите към българите. В началото имах съмнения, защото бях чувал, че са шовинисти. Може би са такива, но като партньори са чудесни“, разказа инж. Пламен Чернев.


Ключови думи
Пламен Чернев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати