Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Бутилка сухиндолско вино обиколи Европа и след 33 години се върна у дома

  06.07.2019 15:10
Бутилка сухиндолско вино обиколи Европа и след 33 години се върна у дома

Бутилка сухиндолска гъмза беше лично върната в Сухиндол от екипа на областния седмичник „Кореспондент“. Тя беше предадена на кмета инж. Пламен Чернев, който благодари за жеста. Виното е от реколта 1986 година и е специално произведено за експорт в Италия. Поръчката е на фирма от Милано, която е разпространявала сухиндолските вина в страната.

Пътят на виното обратно в България има любопитна история. Бутилката е закупена от италиански колекционер точно преди 33 години. През 2018 година обаче мъжът умира и всички събрани от него вина са обявени за продажба. Гъмзата привлича вниманието на българско семейство, което случайно се натъква на разпродажбата. Те обаче живеели в Германия и занесли виното там. В последствие гъмзата стига и до град Офенбург, където в местната болница работи д-р Невян Михалев от Велико Търново. Тя му е подарена за рождения ден. Осъзнавайки какъв подарък е получил, той решава да изпрати виното обратно в България. Със задачата бутилката да бъде предоставена на кмета в Сухиндол се нагърби именно екипът на „Кореспондент“.

„Вече над 100 години се произвежда гъмза в Сухиндол. Както се вижда, виното е познато не само в България. Доказателство е тази бутилка, която благодарение на вас се върна в Сухиндол. Ето как 33-годишно вино, пропътувайки през времето, отново се връща вкъщи. Марко Вачков ни е завещал да произвеждаме хубаво грозде и от там да правим хубаво вино, неговите думи са актуални и до днес. Дори виждам, че 33-годишното вино е със запазен цвят. Значи това вино не е претърпяло промените на времето и е съхранявано правилно“, сподели инж. Пламен Чернев, чиято мечта е Сухиндол отново да бъде опасан с лозя, както по времето на неговото детство. В тази връзка от миналата година започна възстановяването на над 900 декара лозя, като в момента се засаждат и 200 декара гъмза. Именно този сорт е прославил Сухиндол по целия свят, а от вкусовите му качества се прави превъзходно вино.

„Гъмзата е едно много приятно вино, което може да се консумира дори без храна. Там преобладават червените плодове - череша, вишна, малина, ягода. Докато в кабернето и мерлото има повече черен плод, там е къпина, касис, боровинка и други такива известни аромати. Така че гъмзата си остава един уникален сорт, който може в обедно и следобедно време или на официални приеми да се консумира по всяко време. Не е задължително да бъде само с червени или бели меса“, допълни инж. Пламен Чернев.

Подарената бутилка ще бъде изложена в Музея на виното в Сухиндол. Там ще бъде представена, а отделно ще бъде описана и историята на нейното завръщане у дома след 33 години странстване по света.

 


Ключови думи
бутилка сухинодолско вино върна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати