Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Млади изобретатели спечелиха награди

  06.06.2019 13:05
Млади изобретатели спечелиха награди

За първи път ученици от Велико Търново печелят награди в международния ученически конкурс “Демонстрационни и лабораторни пособия за кабинетите по физика и компютъризиран експеримент за естествени науки и техника”. Конкурсът се проведе за деветнадесета поредна година на 1 юни във Физическия факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Деветокласниците Виктор Баджоров, Симеон Цветков и Мартин Несторов от Частна професионална гимназия “АК-Аркус” спечелиха второ и трето места в категорията за демонстрационни пособия и уреди в гимназиален етап. Добре се представи и Бетина Маринова, която получи сертификат за участието си. Децата реализираха своите проекти под ръководството на своя учител по физика г-жа Грета Георгиева и успяха да се преборят със своите връстници в оспорваната надпревара за призовите места. За наградите претендираха представители на училища с традиции в областта на природните науки като Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, престижния Италиански лицей в Горна баня, а също и гости от Босна, Херцеговина и Македония.

Младите изобретатели от американския колеж във Велико Търново работиха върху проектите си в продължение на три месеца, като преминаха през всички етапи на творческия труд – от неуспеха до работещия модел и признанието. Виктор и Симеон представиха действащ макет на камион със стенд за изпитване на страничната му устойчивост. С негова помощ се показва влиянието на височината на центъра на тежестта върху устойчивостта на автомобила и допълнително може да се използва за лабораторно измерване на моментна и средна скорости на движението. Постановката на Мартин е платноходка, задвижвана от вентилатор, която служи за  демонстриране на третия закон на Нютон и уравновесяването на силите.  Опитната постановка на Бетина беше махало на Галилей, с което се показва изпълнението на закона за запазване на енергията.

Организатор на XIX издание на конкурса е Софийският клон на Съюза на физиците в България, със съдействието и спонсорската помощ на Фондация "Теоретична и изчислителна физика и астрофизика" (TCPA Foundation), Американска фондация за България, Мусала софт - компания в сферата на софтуерните услуги,  както и домакините от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тази година учениците демонстрираха както постановки за физични явления, така и уреди с по-приложна  инженерна ориентация. Имаше и такива, които демонстрират как може да се използва компютър във физичния експеримент. Основните критерии на журито бяха уредите да са практически приложими в обучението и да са добре аргументирани от създателите си. Според регламента на конкурса, уредите, изработени от учениците, остават за кабинета по физика на училището и ще се използват в учебния процес.


Ключови думи
Аркус
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати